BROILER CHICKEN MEAT PRODUCTION WITH DIFFERENT REARING METHODS
Abstract
Poultry farming in the Republic of Belarus takes a leading position among other sectors of the agro-industrial complex. To improve the efficiency within the industry, we should continue ramping up outputs by using high-intensity and cost-effective technologies for keeping poultry of the Belarusian selection and developing the breeding base. In this regard, studies were conducted to determine the impact of broiler chicken rearing technology on the meat productivity and survival rates. It has been established that when rearing meat broilers in cages, the poultry survival rate increases by 1.5 p.p., live weight by 3.9% (P>0.01), average daily live weight gain – by 3.9%. At the same time, the Grade 1 carcass yield increased, while the Grade 2 carcass yield decreased by 0.6 percentage points.
About the Authors
L. V. ShulgaBelarus
K. L. Medvedeva
Belarus
A. V. Lantsov
Belarus
V. K. Gmyrak
Belarus
V. A. Grigoruk
Belarus
References
1. Мясная продуктивность бройлеров при использовании в кормлении адсорбентов микотоксинов / Л. В. Шульга, К. Л. Медведева, А. В. Шимаковская, Е.Д. Шульга, А. В. Ланцов, Д. С. Долина // Животноводство и ветеринарная медицины. – 2022. – № 2 (45). – С. 14-18.
2. Переработка продукции птицеводства // Агроархив [Электрон. ресурс]. – 2022. – Режим доступа : https://agro-archive.ru/tehnologicheskie-osnovy/694-pererabotka-produkciipticevodstva.html. – Дата доступа : 24.01.2014.
3. Производство сельхозпродукции в Беларуси снизилось? // Вечерний Бобруйск [Электрон. ресурс]. – 2023. – Режим доступа : https://bobruisk.ru/news/2022/01/20/belstatproizvodstvo-selhozprodukcii-v-belarusi-snizilos?ysclid=lf0rqyefg588564573. – Дата доступа : 20.01.2022.
4. Сельское хозяйство // Национальный статистический комитет Республики Беларусь [Электрон. ресурс]. – 1998-2023. – Режим доступа : https://www.belstat.gov.by/ofitsialnayastatistika/realny-sector-ekonomiki/selskoe-hozyaistvo/selskoe-khozyaystvo/graficheskiymaterial-grafiki-diagrammy/pogolove-osnovnykh-vidov-skota-v-selskokhozyaystvennykhorganizatsiyakh/). – Дата доступа : 06.03.2023 г.
5. Энергия роста цыплят-бройлеров при использовании натуральной кормовой добавки «Альговет» / Н. А. Садомов, Л. В. Шульга, К. Л. Медведева, А. В. Ланцов, Ю. Буева // Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства : сб. науч. тр. – Горки, 2021. – Вып. 21, ч. 1. – С. 160-166.
6. Беларусь лидирует в СНГ по производству мяса на душу населения // Новости Беларуси [Электрон. ресурс]. – 1999-2023. – Режим доступа : https://www.belta.by/economics/view/belarus-lidiruet-v-sng-po-proizvodstvu-mjasa-na-dushunaselenija-442397-2021/?ysclid=lf0rr51331879629287. – Дата доступа : 06.03.2023.
7. Формирование мясной продуктивности цыплят-бройлеров в зависимости от используемого технологического оборудования / Л. В. Шульга, Г. А. Гайсенок, А. Ф. Дударева, А. В. Ланцов // Учёные записки УО ВГАВМ. – 2016. – Т. 52, № 2. – С.156-160.
8. Рокицкий, П. Ф. Введение в статистическую генетику : учеб. пособие / П. Ф. Рокицкий. – Минск : Вышэйшая школа, 1978. – 448 с.
9. Шульга, Л. В. Продуктивные и качественные показатели при производстве полуфабрикатов из мяса цыплят-бройлеров / Л. В. Шульга, Г. А. Гайсенок // Учёные записки УО «Витебская ордена «Знак почёта» государственная академия ветеринарной медицины». – 2016. – Т. 52, № 1. – С. 153-157.
10. Шляхтунов, В. И. Определение категорий качества сельскохозяйственных животных и их туш : учебно-методическое пособие / В. И. Шляхтунов, Л. В. Шульга, В. Н. Подрез. – Витебск, 2015. – 47 с.
11. Шульга, Л. В. Влияние ферментного препарата «Витазим» на анатомический состав тушек цыплят-бройлеров / Л. В. Шульга, С. Г. Лебедев, С. М. Юрашевич // Учёные записки УО ВГАВМ. – 2015. – Т. 51, № 1. – С. 153-156.
Review
For citations:
Shulga L.V., Medvedeva K.L., Lantsov A.V., Gmyrak V.K., Grigoruk V.A. BROILER CHICKEN MEAT PRODUCTION WITH DIFFERENT REARING METHODS. Zootechnical Science of Belarus. 2023;58(2):246-254. (In Russ.)