Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

LECITHIN-CONTAINING FEED ADDITIVE IN THE DIETS OF YOUNG CATTLE

https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-102-109

Abstract

The negative impact of a complex of technological stress factors on the body of young animals determines the use of new biologically active substances in diets that can prevent their adverse effects. Lipids, which are the most concentrated source of energy, can become an alternative to feed antibiotics as growth promoters. The article contains materials of the study of the effectiveness of using different dosages of the new feed additive “Lecithin C” in diets of young cattle. Studies have shown that the use of the feed additive in the compound feed concentrate KR-3 in amounts of 6.5 g,and 19.5 g per head per day contributes to an increase in dry matter intake by 1.9-7.5% and metabolizable energy by 2.2-6.5%, increases average daily productivity, provides a reduction in the cost of feed consumed per 1 kg of gain, and the cost of gain by by 3.9-7.1%.

About the Authors

A. V. Shved
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


A. I. Kozinets
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


References

1. Зухрабов, М. Применение пребиотиков при лечении телят, больных диспепсией / М. Зузрабов, О. Иваненко, З. Зухрабова // Ветеринария сельскохозяйственных животных. - 2014. - № 12. - С. 17-22.

2. Моторыгин, А. В. Определение качественного и количественного состава микроорганизмов при дисбактериозе кишечника у телят / А. В. Моторыгин, Е. М. Ленченко // Сельскохозяйственная биология. - 2011. - № 2. - С. 103-107.

3. Киселёв, А. И. Антибиотики: выбор альтернативы - непростая задача / А. И. Киселёв // Наше сельское хозяйство. - 2010. - № 6. - С. 67-74.

4. Huyghebaert, G. Altenatives for antibiotic in poultry / G. Huyghebaert // Proceeding of 2nd Mid-Atlantic Nutrition Conference, Maech 23-24, 2005, Timonium. - 2005. - P. 38-57.

5. Kehoe, S. I. Influence of nonmedicated additives as alternatives to antibiotics on calf growth and health / S. I. Kehoe, D. B. Carlson // Professional Animal Scientist. - 2015. - Vol. 31, Issue 6. - P. 516-522.

6. Архипов, А. Жиры в питании птицы / А. Архипов // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2006. - № 8. - С. 71-75.

7. Егоров, И. А. Нормирование обменной энергии в комбикормах для цыплят-бройлеров / И. А. Егоров // Птицеводство. - 2014. - № 10. - С. 2-5.

8. Филиппович, Ю. Б. Основы биохимии : учебник / Ю. Б. Филиппович. - Москва : Высшая школа, 1985. - 502 с.

9. Enrichment and fractionation of phospholipid concentratesnby supercritical fluid extraction and chromatography / S. L. Taylor [et al.] // ItaI. J. Food Sci. - 2000. - Vol. 12, No 1. - Р. 65-76.

10. Исследование физиологически функциональных свойств фосфолипидных БАД серии «Витол» / Н. Н. Корнен [и др.] // Новые технологии. - 2011. - № 4. - С. 92-95.

11. Доронин, А. Ф. Функциональные пищевые продукты. Введение в технологии / А. Ф. Доронин. - Москва : ДеЛи принт, 2009. - 288 с.

12. Медико-биологические свойства фосфолипидных продуктов, полученных по различным технологиям / Н. Н. Корнен [и др.] // Известия вузов. Пищевая технология. - 2001. - № 5-6. - С. 90-91.

13. Арутюнян, Н. С. Фосфолипиды растительных масел / Н. С. Арутюнян, Е. П. Корнена. - Москва : Агропромиздат, 1986. - 256 с.

14. Применение поливитаминного препарата с лецитином в нейропедиатрии : пособие для врачей. - Москва : Медпрактика-М, 2005. - 20 с.

15. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных : справ. пособие / под ред. А. П. Калашникова [и др.]. - 3-е изд., перераб. и доп. - Москва, 2003. - 456 с.

16. Овсянников, А. И. Основы опытного дела в животноводстве / А. И. Овсянников. - Москва : Колос, 1976. - 304 с.


Review

For citations:


Shved A.V., Kozinets A.I. LECITHIN-CONTAINING FEED ADDITIVE IN THE DIETS OF YOUNG CATTLE. Zootechnical Science of Belarus. 2022;57(2):102-109. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-102-109

Views: 175


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)