Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

COMPOUND FEED WITH DIFFERENT LEVELS OF OIL FLAX CAKE IN THE DIETS OF FATTENED YOUNG CATTLE

https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-84-93

Abstract

The use of oil flax makes it possible to reduce the deficiency of fodder protein in the diet and balance the protein nutrition of animals. The article contains the resultsof scientific work, the purpose of which was to determine the effect of feeding oil flax cake on the efficiency of young cattle fattening. Studies showed that the use of different levels of oil flax cake in the compound feed had a positive effect on the productivity of fattened animals. Higher live weight gain and relatively low feed costs contributed to a decrease in price cost of rearing products by 8.7-10.8% during the period of the beginning of young cattle fattening.

About the Authors

V. P. Tsai
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


ZH. A. Istranyna
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


References

1. Цай, В. П. Влияние скармливания комбикормов с различным уровнем жмыха льняного на продуктивность молодняка крупного рогатого скота / В. П. Цай, Ж. А. Истранина // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр., посвящ. 70-летию со дня основания Научно-практического центра Национальной академии наук Беларуси по животноводству. - Жодино, 2019. - Т. 54, ч. 2: Технология кормов и кормления, продуктивность, технология производства, зоогигиена, содержание. - С. 113-120.

2. Дурст, Л. Кормление основных видов сельскохозяйственных животных / Л. Дурст, М. Виттман. - Винница : Нова книга, 2003. - 384 с.

3. Лукомец, В. М. Семена масличных культур сырье для производства пищевого и кормового белка / В. М. Лукомец, Н. И. Бочкарёв // Научное обеспечение производства зерна России. - Зерноград, 2004. - С. 219-232.

4. Рубцовое пищеварение и закономерности белкового метаболизма в рубце бычков 9-12-месячного возраста в зависимости от степени измельчения зерна / В. Ф. Радчиков, А. Н. Кот, В. П. Цай, Т. Л. Сапсалёва, Г. В. Бесараб // Инновационные технологии в сельском хозяйстве, ветеринарии и пищевой промышленности : сб. науч. ст. по материалам 85-й Междунар. науч.-практ. конф. «Аграрная наука - Северо-Кавказскому федеральному округу», г. Ставрополь, 15 мая 2020 г. - Ставрополь : Агрус, 2020. - С. 193-198

5. Экструдированный пищевой концентрат в рационах молодняка крупного рогатого скота / В. Ф. Радчиков, С. Л. Шинкарёва, В. К. Гурин, В. П. Цай, О. Ф. Ганущенко, А. Н. Кот, Т. Л. Сапсалёва. - Жодино, 2017. - 118 с.

6. Изучение пищеварения у жвачных : методические указания / Н. В. Курилов [и др.] ; Всерос. науч.-исслед. ин-т физиологии и биохимии питания с.-х. животных. - Боровск, 1987. - 96 с.

7. Изучение пищеварения у жвачных : методические указания / Н. В. Курилов [и др.] ; Всерос. науч.-исслед. ин-т физиологии и биохимии питания с.-х. животных. - Боровск, 1979. - 137 с.

8. Кондрахин, И. П. Условия, обеспечивающие нормальное рубцовое пищеварение у коров / И. П. Кондрахин // Научные труды Крымского ГАУ. Сер. Ветеринарные науки. - 2008. - № 3. - С. 61-68.

9. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Изд. 3-е, исправл. - Минск : Вышэйшая школа, 1973. - 320 с.

10. Ковзов, В. В. Пищеварение и обмен веществ у крупного рогатого скота / В. В. Ковзов, С. Л. Борознов. - Минск : Бизнесофсет, 2009. - С. 220-225.


Review

For citations:


Tsai V.P., Istranyna Zh.A. COMPOUND FEED WITH DIFFERENT LEVELS OF OIL FLAX CAKE IN THE DIETS OF FATTENED YOUNG CATTLE. Zootechnical Science of Belarus. 2022;57(2):84-93. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-2-84-93

Views: 179


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)