Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

USE OF ENERGY-FAT CONCENTRATES IN COWS’ DIETS

https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-1-219-227

Abstract

To achieve a high level of productivity during early lactation, a significant con- centration of metabolizable energy in the dry matter of the diet (up to 11-12 MJ) as well as crude fat (including protected) in the dry matter (5-6%) must be ensured. This can be achieved by additionally introducing vegetable oils and fats into the diet of animals. The contains the results of studying the effectiveness of the use of energyfat concentrates in cows’ diets. It was found that their use as a supplement to dairy cows instead of soybean meal made it possible to reduce the share of feed in the milk sale price structure. The profit from additionally obtained milk when using energy-fat concentrates amounted to 75.9 rubles, 106.3 and 60.7 rubles.

About the Authors

A. I. Kozinets
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


N. V. Pilyuk
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


T. G. Kozinets
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


O. G. Golushko
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


M. A. Nadarinskaya
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


M. S. Grin
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


S. A. Gonakova
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


References

1. Костомахин, Н. М. Скотоводство : учебник / Н. М. Костомахин. - Москва : Лань, 2009. - 432 с.

2. Факторы повышения молочной продуктивности коров в период раздоя / Г. Ю. Лаптев, С. В. Полуляшная, Р. В. Некрасов, В. Н. Романов, И. О. Кирнос // Зоотехния. - 2008. - № 10. - С. 10-11.

3. Раздой коров-первотелок как фактор повышения продуктивности / Р. Некрасов, М. Вареников, М Чабаев, Н. Ушакова, В. Турчина // Молочное и мясное скотоводство. -2011. - № 6. - С. 19-21

4. Шляхтунов, В. И. Скотоводство и технология производства молока и говядины / В. И. Шляхтунов, В. С. Антонюк, Д. М. Бубен. - Минск : Урожай, 2013. - 464 с.

5. Новое в кормлении животных : справ. пособие / В. И. Фисинин [и др.]. - Москва : Изд-во РГАУ-МСХА, 2012. - 788 с.

6. Топорова, Л. Теория и практика кормления высокопродуктивных коров в период лактации / Л. Топорова // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2007. - № 9. - С. 34-43.

7. Дегтяревич, И. И. Организационно-экономические основы функционирования рапсопродуктового подкомпекса АПК : монография / И. И. Дегтяревич, Л. А. Бондарович. - Гродно : ГГАУ, 2010. - 153 с.

8. Биологическая химия : учеб. пособие / Ю. Б. Филиппович [и др.] ; под ред. Н. И. Ковалевской. - 3-е изд., испр. - Москва : Академия, 2009. - 256 с.

9. Пищевая химия / под ред. А. П. Нечаева. - СПб : ГИОРД, 2004. - 640 с.

10. Технологии пищевых производств / под ред. А. П. Нечаева. - Москва : КолосС, 2007. - 768 с.


Review

For citations:


Kozinets A.I., Pilyuk N.V., Kozinets T.G., Golushko O.G., Nadarinskaya M.A., Grin M.S., Gonakova S.A. USE OF ENERGY-FAT CONCENTRATES IN COWS’ DIETS. Zootechnical Science of Belarus. 2022;57(1):219-227. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/0134-9732-2022-57-1-219-227

Views: 130


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)