Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

BIOCHEMICAL PARAMETERS OF BLOOD OF BROILER CHICKENS AT INTRODUCTION OF FULVOACID IN VARIOUS CONCENTRATIONS

Abstract

Fulvoacid is an organic substance containing great number of minerals, amino acids, macro- and microelements, vitamins, natural polysaccharides, peptides, polyphenols and ketones with subgroups, as well as many other elements. Our attention was drawn to possibility of using fulvoacid in diets for broiler chickens in various concentrations and forms of input. Fulvoacid had been applied during the entire period of broiler rearing. We have determined that blood biochemical parameters were unstable and some of them varied. We have revealed the pattern of increase in body weight of poultry and its intense immunity. Based on the conducted studies, we found that from the beginning to the end of the research work, the blood levels of broilers increased as follows: glucose level by 2.3-2.7 times, total protein - by 3.1-3.7 times, albumin - by 2.9-3.7 times, AsAT - 3.6-5.7 times, and ALP - by 0.9-3 times.

About the Authors

E. A. Kapitonova
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Russian Federation


P. V. Arefev
Kazakh research institute of livestock and fodder production
Russian Federation


L. P. Michenco
Kazakh research institute of livestock and fodder production
Russian Federation


References

1. Гласкович, М. А. Анализ повышения эффективности использования кормовой базы на птицефабриках Республики Беларусь / М. А. Гласкович, Е. А. Капитонова // Ученые записки УО ВГАВМ. - Витебск : УО ВГАВМ, 2011. - Т. 47, вып. 1. - С. 333-335.

2. Оперативный контроль и коррекция кормления высокопродуктивной птицы: учебное пособие /Л. И. Подобед [и др.]. - СПб, 2020. - 419 с.

3. Опыт корректировки рационов цыплят-бройлеров в условиях птицефабрик республики Беларусь / М. А. Гласкович [и др.] // Международный вестник ветеринарии INTERNATIONAL BULLETIN OF VETERINARY MEDICINE. - Санкт-Петербург, 2018. - № 1. - С. 33-40.

4. Сборник производственных ситуаций по гигиене животных : учебно-методическое пособие / В. А. Медведский [и др.]. - Витебск : УО ВГАВМ,2011. - 40 с.

5. Технология производства продукции животноводства : курс лекций: в 2 ч. Ч. 2. Технология производства продукции скотоводства, свиноводства и птицеводства: учебно-методическое пособие / М. А. Гласкович [и др.]. - Горки : БГСХА, 2017. - 240 с.

6. Капитонова, Е. А. Профилактика дисбактериозов / Е. А. Капитонова // Экология и инновации : материалы VII Междунар. науч.-практ. конф. - Витебск : ВГАВМ, 2008. - С. 100-101.

7. Капитонова, Е. А. Профилактика заболеваний птиц путем введения в рацион цыплят-бройлеров биологически активных веществ / Е. А. Капитонова // Труды Всероссийского НИИ экспериментальной ветеринарии им. Я.Р. Коваленко. - Москва, 2009. - Т. 75. - С. 329-333.

8. Капитонова, Е. А. Профилактика действия микотоксинов в растительных кормах / Е. А. Капитонова, А. А. Гласкович, С. В. Абраскова // Земледелие, растениеводство, селекция: настоящее и будущее : материалы Междунар. науч.-практ. конф. - Жодино, 2012. - С. 302-305.

9. Красочко, П. А. Роль микрофлоры в возникновении заболеваний у животных и птиц / П. А. Красочко, В. М. Голушко, Е. А. Капитонова // Проблемы интенсификации производства продуктов животноводства : тез. докл. Междунар. науч.-практ. конф. - Жодино, 2008. - С. 292-294.

10. Санитарно-гигиеническое значение бактерий и плесневых грибов в изменении качества кормов : учебно-методическое пособие / С. В. Абраскова [и др.]. - Витебск : ВГАВМ, 2012. - 32 с.: ил.

11. Кирейчева, Л. В. Элементный состав гуминовых веществ сапропелевых отложений / Л. В. Кирейчева, О. Б. Хохлова // Вестник РАСХН. - 2000. - №4. - С. 59-62.

12. Орлов, Д. С. Почвенные фульвокислоты : история из изучения, значение и реальность / Д. С. Орлов // Почвоведение. - 1999. - № 9. - С. 1165-1171.

13. Камышников, В. С. Справочник по клинико-биохимическим исследованиям и лабораторной диагностике / В. С. Камышников. - Москва : МЕДпресс-информ, 2004. - 920 с.

14. Нормативные требования к показателям обмена веществ у животных при проведении биохимических исследований : рекомендации / С. В. Петровский [и др.]. - 2-е изд., стереотип. - Витебск : ВГАВМ, 2020. - 68 с.

15. Методика проведения исследований по технологии производства яиц и мяса птицы / В. С. Лукашенко [и др.]. - Сергиев Посад : ВНИТИП, 2015. - 204 с.

16. Усовершенствование системы лечебно-профилактических и диагностических мероприятий в бройлерном птицеводстве / А. А. Гласкович, А. Р. Аль-Акаби, Е. А. Капитонова [и др.] // Ветеринарная медицина на пути инновационного развития : материалы I Междунар. науч.-практ. конф. - Гродно : ГрГАУ, 2016. - С. 134-143.

17. Ветеринарная технлогия защиты выращивания ремонтного молодняка птицы в ОАО «Витебская бройлерная птицефабрика» / П.М. Кузьменко, М.А. Гласкович, Е.А. Капитонова [и др.] // Ученые записки УО ВГАВМ. - 2011. - Т. 47. - № 1. - С. 399-403.


Review

For citations:


Kapitonova E.A., Arefev P.V., Michenco L.P. BIOCHEMICAL PARAMETERS OF BLOOD OF BROILER CHICKENS AT INTRODUCTION OF FULVOACID IN VARIOUS CONCENTRATIONS. Zootechnical Science of Belarus. 2021;56(2):132-139. (In Russ.)

Views: 81


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)