Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

CATTLE MEAT PERFORMANCE WHEN FED WITH OIL FLAX CAKE

Abstract

The paper presents the results of study of the effect of feeding different levels of oil flax cake on quantitative and qualitative indicators of meat performance of young cattle at fattening. It has been determined that different levels of oil flax cake relative to linen flax cake in in compound feeds had a positive effect on productivity of young cattle at fattening: so, the average daily weight gain over the experiment increased on average by 0.3-1.5%, the energy of weitgh gain or deposition - by 0.6-4.5%, energy conversion - by 0.49-0.73 p.p., energy costs decreased by 1 MJ for weight gain - by 1.3-4.2%. The carcass yield increased by 0.21-0.81 p.p., the slaughter yield - by 0.2-0.8 p.p. Steers’ beef fat concentration increased by 0.2 p.p., in the longest back muscle fat - by 0.13-0.29 p.p., moisture-retaining capacity - by 4.2 p.p.

About the Authors

V. P. Tsai
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


G. V. Besarab
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


Z. А. Istranina
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


References

1. Влияние различного количества жмыха и шрота из нового сорта рапса на продуктивность бычков и качество мяса / Т. Л. Сапсалева, В. П. Цай, Ю. Ю. Ковалевская, И. В. Яночкин, В. М. Бутько // Науково-техничный бюллетень Институту биологии тварин и дяржавного науково дослидного контрольного институту ветпрепаратов та кормових добавок. - Львив : Сполом, 2010. - Вып. 11, № 2/3. - С. 184-189.

2. Эффективность использования жмыхов льна, подсолнечника, рыжика, рапса и сурепицы при откорме бычков / Е. М. Поверинова [и др.] // Масличные культуры : научно-технический бюллетень Всероссийского научно-исследовательского института масличных культур. - 2006. - № 2 (135). - С. 156-158.

3. Поверинова, Е. М. Использование жмыхов при откорме бычков / Е. М. Поверинова // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2010. - № 4. - С. 6-11.

4. Поверинова, Е. М. Применение концентратных смесей со жмыхами масличных культур при откорме бычков черно-пестрой породы / Е. М. Поверинова // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2013. - № 5. - С. 17-27.

5. Цай, В. П. Скармливание комбикормов со жмыхами льна масличного и долгунца и влияние их на рубцовое пищеварение / В. П. Цай, Ж. А. Истранина // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр. - Жодино, 2020. - Т. 55, ч. 2. - С. 164-173.

6. Горлов, И. Ф. Интенсификация производства говядины: монография / И. Ф. Горлов. - Волгоград, 2007. - 365 с.

7. Новые антистрессовые препараты при выращивании и откорме бычков на мясо / И. Горлов, И. Осадченко, В. Ранделина, И. Бушуева, М. Сложенкина и др. // Молочное и мясное скотоводство. - 2008. - № 5. - С. 11-12.

8. Гайко, А. А. Мясная продуктивность крупного рогатого скота и качество говядины / А. А. Гайко. - Минск : Урожай, 1971. - 207 с.

9. Кормовые добавки из вторичных продуктов переработки сахарной свеклы в кормлении крупного рогатого скота / В. Ф. Радчиков, В. П. Цай, А. Н. Кот, С. И. Кононенко, А. М. Глинкова, Г. В. Бесараб, Е. О. Гливанский, В. Н. Куртина ; РУП « Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по животноводству». - Жодино, 2018. - 124 с.

10. «ИПАН» - кормовая добавка биологически активных веществ, ее безвредность и влияние на качество мяса бычков / В. П. Цай, В. Ф. Радчиков, В. К. Гурин, И. А. Петрова, Т. Л. Сапсалева // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва : зб. наук. праць. - Біла Церква, 2014. - № 2 (112). - С. 17-21.

11. Продуктивность и качество мяса бычков при разных нормах энергии в рационах / В. И. Передня, А. И. Пунько, В. Ф. Радчиков, А. Н. Кот, В. П. Цай, Г. В. Бесараб, О. Ф. Ганущенко, В. Н. Куртина // Научно-технический прогресс в сельскохозяйственном производстве : материалы междунар. науч.-техн. конф., посвящ. 110-летию со дня рожд. Акад. М.Е. Мацепуро. - Минск,2018. - С. 139-143.

12. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Изд. 3-е, исправл. - Минск : Вышэйшая школа, 1973. - 320 с.


Review

For citations:


Tsai V.P., Besarab G.V., Istranina Z.А. CATTLE MEAT PERFORMANCE WHEN FED WITH OIL FLAX CAKE. Zootechnical Science of Belarus. 2021;56(2):63-71. (In Russ.)

Views: 121


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)