Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

REDUCING THE AMOUNT OF CONCENTRATED FEEDS USED IN DIETS FOR COWS DURING MILKING PERIOD AT SUMMER

Abstract

The paper provides data on development of typical diets with a reduced amount of concentrated feed used for high-yielding cows during the milking period at summer-pasture housing, ensuring normalization of physiological functions, which is expressed in better digestibility of feed and a higher bacteria and fungi count in the rumen, which affects digestibility of nutrients, morphological and biochemical composition of blood, increase in dairy productivity and milk quality, economic efficiency in scientific, economic and physiological experiments in vivo.

About the Authors

А. I. Sakhanchuk
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


Т. А. Burakevich
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


Е. G. Kot
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


М. G. Kallaur
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


Z. V. Romanovich
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


References

1. Бетляев, Р. Как повысить продуктивное действие силоса / Р. Бетляев, Ф. Бетляева Ф. // Главный зоотехник. - 2007. - № 10 - С. 24-26.

2. Шапочкин, В. В. Перспективы развития кормовой базы отечественного животноводства / В. В. Шапочкин // Перспективы развития кормовой базы отечественного животноводства с целью повышения продуктивности крупного рогатого скота. - Москва : Пищепроиздат, 2012. - С. 11-14.

3. Разумовский Н.П. Кормление коров и качество продукции / Н. П. Разумовский // Наше сельское хозяйство ветеринария и животноводство. - 2016. - № 10 - С. 35.

4. Разумовский, Н. П. Как снизить себестоимость молока? / Н. П. Разумовский, А. А. Хрущев // Наше сельское хозяйство ветеринария и животноводство. - 2016. - № 14. - С. 12.

5. Основы животноводства / В. С. Антонюк [и др.] ; под ред. С.И. Плященко. - Минск : Дизайн ПРО, 1997. - 512 с.

6. Головин, А. В. Влияние уровня структурных углеводов на продуктивность, особенности преджелудочного пищеварения и обмен веществ новотельных коров / А. В. Головин, Н. В. Боголюбова, В. А. Девяткин // Зоотехния. - 2017. - № 9. - С. 18.

7. Харитонов, Е.Л. Физиология и биохимия питания молочного скота / Е. Л. Харитонов. - Боровск : Оптима Пресс, 2011. - 372 с.

8. Филиппова, О. Б. Метаболический статус нетелей и первотелок при кормлении концентратами с использованием БВМК / О. Б. Филиппова, А. И. Фролов, А. Н. Зазуля // Ветеринария. - 2016. - № 11. - С. 49-53.

9. Зинченко, Л. И. Организация кормления высокопродуктивных коров / Л. И. Зинченко, А. С. Фролова // Новое в кормлении высокопродуктивных животных : сб. науч. тр. - Москва : Агропромиздат, 1989 - С. 138-143.

10. Клейменов, Н. И. Эффективность скармливания витаминных препаратов А, Д, Е молочным коровам / Н. И. Клейменов, А. А. Ярошевич, А. А. Хорольский // Биологические основы высокой продуктивности с.-х. животных. - Боровск, 1990. - Ч. 1. - С. 81-82.

11. Разумовский, Н. П. Кормление коров и качество продукции / Н. П. Разумовский // Наше сельское хозяйство ветеринария и животноводство. - 2016. - № 24. - С. 32-33.


Review

For citations:


Sakhanchuk А.I., Burakevich Т.А., Kot Е.G., Kallaur М.G., Romanovich Z.V. REDUCING THE AMOUNT OF CONCENTRATED FEEDS USED IN DIETS FOR COWS DURING MILKING PERIOD AT SUMMER. Zootechnical Science of Belarus. 2021;56(2):33-41. (In Russ.)

Views: 78


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)