Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

EFFECT OF WET GRAIN PRESERVED USING BIOLOGICAL AND CHEMICAL PRESERVATIVE ON PERFORMANCE OF LACTATING COWS

Abstract

The paper presents results of studying the effect of wet grain preserved using biological and chemical conservant on performance of lactating cows. It has been determined that it ensures production of high-quality feed with metabolic energy of 11.87 MJ, 1.23 of feed units in 1 kg of dry matter. Feeding lactating cows with preserved grain as part of diet helps to obtain the average daily milk yield of 20.2 kg while reducing the cost of diet by 16.4%, which allows to obtain profit of 2.00 rubles per animal per day.

About the Authors

A. L. Zinovenko
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


А. А. Kurepin
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


N. V. Pilyuk
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


E. P. Khodarenok
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


Т. V. Apanovich
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


А. P. Shugoleyeva
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


А. S. Vansovich
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


D. V. Shibko
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


References

1. Роусек, Я. Качественные объемистые корма. Как их получить? / Я. Роусек // Белорусское сельское хозяйство. - 2007. - № 5(61). - С. 57-60.

2. Jatkauskas, J. The effect of silage inoculant on the fermantionаnd aerobic stability of legume - grass silfge / J. Jatkauskas, V. Vrotniakiene // Zemdirbuste=Agriculture. - 2011. - Vol. 98, № 4. - P. 364-367.

3. Косолапова, Е. В. Силосование козлятника восточного с комбинированным составом препаратов / Е. В. Косолапова, В. В. Косолапов, Н. Н. Кучин // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. 2005. - № 1. - С. 6-10.

4. Шурхно, Р. А. Ферментация растительной массы люцерны изменчивой с применением универсальной силосной закваски / Р. А. Шурхно, О. Н. Ильинская, Ф. С. Гибадуллина // Перспективные ферментные препараты и биотехнологические процессы в технологиях продуктов питания и кормов : сб. науч. тр. / ГНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт пищевой биотехнологии». - Москва, 2014. - С. 266-275.

5. Шурхно, Р. А. Свойства штаммов молочнокислых бактерий. используемых для ферментации высокобелковой растительной массы : обзор / Р. А. Шурхно, А. С. Сироткин // Вестник технологического университета. - 2015. - Т. 18, № 10. - С. 227-231.

6. Абраскова, С. В. Особенности процессов ферментации во время заготовки, хранения, использования силоса и сенажа / С. В. Абраскова // Наше сельское хозяйство. - 2013. - № 4. - С. 60-64.

7. Способ силосования трав : пат. 2271123 С2 RU, МПК А23K 3/00 / Ю. А. Победнов, А. А. Мамаев ; заявитель и патентообладатель ВНИИ кормов им. В.Р. Вильямса. - заявл. 2003133115/13 ; опубл. 10.03.2006, Бюл. № 7. - 6 с.


Review

For citations:


Zinovenko A.L., Kurepin А.А., Pilyuk N.V., Khodarenok E.P., Apanovich Т.V., Shugoleyeva А.P., Vansovich А.S., Shibko D.V. EFFECT OF WET GRAIN PRESERVED USING BIOLOGICAL AND CHEMICAL PRESERVATIVE ON PERFORMANCE OF LACTATING COWS. Zootechnical Science of Belarus. 2020;55(1):296-304. (In Russ.)

Views: 108


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)