Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

VARIABILITY OF INDICATORS OF PERFORMANCE AND MEAT TRAITS OF YOUNG PIGS OF BELARUSIAN MEAT BREED CROSSED WITH LANDRACE BREED

Abstract

The paper presents data on assessment of fattening indicators of young pigs of Belarusian meat breed crossed with Landrace pigs, as well as materials of variability of meat and fat traits of cross-bred animals. Thus, the assessment of the main indicators of fattening traits of young pigs of Belarusian meat breed crossed with Landrace pigs showed that the average age of reaching 100 kg of weight made 185.4 days, the average daily weight gain made 738 g, and the feed cost per 1 kg of weight gain made 3.58 feed units, slaughter yield - 68.7%, carcass length - 98.6 cm, backfat thickness - 25.1 mm, loin area - 41.6 cm2, hind quarter weight - 11.2 kg. Assessment of variability level of indicators of meat-and-fat traits of animals obtained by crossing sows of Belarusian meat breed with Landrace boars showed there was a need for more stringent selection according to backfat thickness, since variability of this indicator showed the widest range from 6.4 to 18.8%.

About the Authors

E. A. Kapshevich
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


I. P. Sheiko
Research and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Russian Federation


References

1. Шейко, И. П. Свиноводство / И. П. Шейко, В. С. Смирнов. - Минск : Ураджай, 1997. - 352 с.

2. Шейко, И. П. Свиноводство : учебник / И.П. Шейко, В.С. Смирнов, Р.И. Шейко. - Минск : ИВЦ Минфина, 2013. - 375 с.

3. Шейко, Р. И. Приёмы и методы в селекции свиней, обеспечивающие высокий эффект гетерозиса в системах гибридизации : монография / Р. И. Шейко. - Жодино, 2012. - 8 с.

4. Лобан, Н. А. Геномная селекция в свиноводстве : монография / Н. А. Лобан, И. П. Шейко. - Жодино, 2013. - 272 с.

5. Федоренкова, Л. А. Свиноводство племенное и промышленное : практическое пособие / Л. А. Федоренкова, В. А. Дойлидов, В. П. Ятусевич. - Витебск : ВГАВМ, 2014. - 30 с.

6. Федоренкова, Л. А. Селекционно-генетические основы выведения белорусской мясной породы свиней : монография / Л. А. Федоренкова, Р. И. Шейко. - Минск : Хата, 2001. - 214 с.

7. Кабанов, В. Д. Свиноводство / В. Д. Кабанов. - Москва : Колос, 2001. - 254 с.

8. Васильченко, С. С. Свиноводство : практикум / С. С. Васильченко, А. В. Соляник, В. В. Соляник. - Минск : Бестпринт, 2003. - 224 с.

9. Методические указания по изучению качества туш, мяса и подкожного жира убойных свиней. - Москва, 1978. - 43 с.

10. Методические указания по оценке хряков и маток по откормочным и мясным качествам. - Москва, 1976. - 8 с.

11. Нормированное кормление свиней / В. М. Голушко [и др.]. - Жодино, 2011. - 46 с.


Review

For citations:


Kapshevich E.A., Sheiko I.P. VARIABILITY OF INDICATORS OF PERFORMANCE AND MEAT TRAITS OF YOUNG PIGS OF BELARUSIAN MEAT BREED CROSSED WITH LANDRACE BREED. Zootechnical Science of Belarus. 2020;55(1):124-130. (In Russ.)

Views: 87


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)