Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

REQUIREMENTS TO pig breeding complexes necessary for recording when IMPLEMENTING quality management systems and HACCP

Abstract

In order to implement quality management systems and HACCP at industrial complexes, their features have been studied. Classification of pig breeding complexes is proposed depending on the number of locations, average daily weight gains and feed costs per 1 kg of gain, which allows determining the main requirements for the enterprise quality system.

About the Authors

A. A. Khochenkov
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


M. V. Jumkova
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


D. N. Khodosovskiy
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


A. S. Petrushko
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


V. A. Bezmen
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


I. I. Rudakovskaya
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


A. N. Solyanik
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


T. A. Matyushonok
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


References

1. О Государственной программе «Качество»: постановление Совета Министров Республики Беларусь, 4 сентября 1998 г., № 1380 // Национальный реестр правовых актов Республики Беларусь. - 2001. - № 5/6854.

2. О повышении конкурентоспособности продукции отечественного производства (работ, услуг) и об усилении ответственности производителей, поставщиков и продавцов за качество продукции (работ, услуг) : Указ Президента Республики Беларусь, 20 мая 1998 г., № 268 // Национальный реестр правовых актов Республики Беларусь. - 2001. - № 1/2347.

3. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции» (ТР ТС 021/2011) : утв. 9 декабря 2011 г., № 880. - СПб : ГИОРД, 2015. - 176 с.

4. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности мяса и мясной продукции» (ТР ТС 034/2013) : утв. 9 октября 2013 г., № 68 // Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь [Электрон. ресурс]. - 2007-2018. - Режим доступа: http://www.mshp.gov.by/ved/vneshtorg/c1413e980ebc4e13.html

5. Басовский, Л. Е. Управление качеством : учебник / Л. Е. Басовский, В. Б. Протасьев. - Москва : ИНФРА-М, 2001. - 212 с.

6. Гиссин, В. И. Управление качеством продукции : учеб. пособие / В. И. Гиссин. - Ростов н/Дону : Феникс, 2000. - 256 с.

7. Аспандиярова, М. Rtadyplex: 85 антибиотиков за один тест / М. Аспандиярова // Животноводство России. - 2018. - № 10. - С. 58-59.

8. Системы качества. Управление качеством пищевых продуктов на основе принципов НАССР. Общие требования : СТБ ГОСТ Р 51705.1-2001. - Введ. 30.06.01. - Москва : Стандартинформ, 2009. - 10 с.

9. Blaha, Th. Minnesota Certified Pork - a cooperative based on quality assurance / Th. Blaha // Proceedings of 10 Intern. Cong. on Animal Hygiene, ISAH, 2000. Maastricht, Netherland. - 2000. - Vol. 1. - P. 123-126.

10. Исикава, К. Японские методы управления качеством / К. Исикава. - Москва : Экономика, 1988. - 215 с.

11. Системы качества. Управление качеством и безопасностью пищевых продуктов на основе анализа рисков и критических контрольных точек. Общие требования : СТБ 1470-2004. - Введ. 01.01.05. - Минск : Госстандарт, 2004. - 15 с.


Review

For citations:


Khochenkov A.A., Jumkova M.V., Khodosovskiy D.N., Petrushko A.S., Bezmen V.A., Rudakovskaya I.I., Solyanik A.N., Matyushonok T.A. REQUIREMENTS TO pig breeding complexes necessary for recording when IMPLEMENTING quality management systems and HACCP. Zootechnical Science of Belarus. 2019;54(2):245-252. (In Russ.)

Views: 96


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)