Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

EFFECT OF COMPOUND FEED WITH DIFFERENT AMOUNT OF LINSEED CAKE ON PERFORMANCE OF YOUNG CATTLE

Abstract

The paper presents results of work with purpose to establish the effect of compound feed KR-1 with inclusion of different portions of oil linseed cake and long-stalked flax cake on growth efficiency and performance of young cattle. According to data obtained, body weight gain increased by 2.1-3.1 %, cost of crude protein decreased by 2.3 %, and cost of growth increased by 1.7-2.6 %.

About the Authors

V. P. Tsai
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


Z. A. Istranina
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


References

1. Верещагин, А. Г. Состав триглицеридов масла льна / А. Г. Верещагин, Г. В. Навицкая, А. В. Каверин // Биохимия. - 1965. - Т. 30, № 6. - С. 1260-1268.

2. Zusammensetzung der Sterin-Fraction des Unverscifbaren aus leinol / P. Capella [et al.] // Fette, Seifen anstrichmittel. - 1964. - Bd. 66, № 12. - S. 997-999.

3. Sim Jeong, S. Enrichment of egg and meat products with w -3 fatty acids by feeding full-fat flax seed to poultry : [Abstr] / S. Sim Jeong, G. Barbjur // News Fats,Oils and Relat.Mater. - 1991. -Vol. 2. - Nr 4. - P. 339.

4. Бердина, А. Н. Биологическая ценность семян подсолнечника и продуктов их переработки / А. Н. Бердина, Н. В. Ильчишина, Н. С. Безверхая // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. - 2008. - № 5-6. - С. 44-45

5. Кормовые добавки из местного сырья - источник дешёвого протеина в рационах молодняка крупного рогатого скота / В. Ф. Радчиков, В. К. Гурин, В. П. Цай, А. Н. Кот, В. Н. Куртина // Известия Горского государственного аграрного университета. - 2016. - Т. 53, № 2. - С. 99-104.

6. Повышение продуктивного действия кормов при интенсивном производстве говядины / В. А. Люндышев, В. Ф. Радчиков, В. П. Цай, В. К. Гурин, Н. А. Яцко, А. Н. Кот, Т. Л. Сапсалёва. - Минск : БГАТУ, 2016. - 408 с.

7. Цай, В. П. Полноценное кормление - основа продуктивности животных / В. П. Цай, В. Ф. Радчиков, А. Н. Кот // Экологические, генетические, биотехнологические проблемы и их решение при производстве и переработке продукции животноводства : материалы Международной научно-практической конференции, посвящ. памяти акад. РАН Сизенко Е.И. - Волгоград, 2017. - С. 20-24.

8. Экструдированный пищевой концентрат в рационах молодняка крупного рогатого скота / В. Ф. Радчиков, С. Л. Шинкарёва, В. К. Гурин, В. П. Цай, О. Ф. Ганущенко, А. Н. Кот, Т. Л. Сапсалёва ; Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по животноводству, Витебская ордена «Знак Почёта» государственная академия ветеринарной медицины. - Жодино, 2017. - 117 с.

9. Лукомец, В. М. Семена масличных культур сырье для производства пищевого и кормового белка / В. М. Лукомец, Н. И. Бочкарёв // Научное обеспечение производства зерна России. - Зерноград, 2004. - С. 219-232.

10. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Изд. 3-е, исправл. - Минск : Вышэйшая школа, 1973. - 320 с.


Review

For citations:


Tsai V.P., Istranina Z.A. EFFECT OF COMPOUND FEED WITH DIFFERENT AMOUNT OF LINSEED CAKE ON PERFORMANCE OF YOUNG CATTLE. Zootechnical Science of Belarus. 2019;54(2):113-120. (In Russ.)

Views: 74


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)