Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

EFFECT OF CHROMIUM NANOPARTICLES ON QUALITY OF CARCASS, MEAT AND BASING FAT OF PIGS

Abstract

Indicators of meat performance and morphological composition of pigs carcasses receiving diets with inclusion of various forms of chromium in doses of 4.16, 0.5, 0.05 and 0.02 mg/kg of dry matter of compound feed were studied. Data is presented on effect of chromium in the form of sulphate and nanoparticles on: physical and chemical indicators of meat and basing fat, weight of internal organs, deposition of glycogen and chromium in muscle tissue, liver and kidneys.

About the Author

A. V. Kravchenko
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


References

1. Скальный, А. В. Биоэлементы в медицине / А. В. Скальный, И. А. Рудаков. - Москва : Издательский дом «Оникс 21 век»: Мир, 2004. -272 с.

2. Salnikow, K. Genetic and Epigenetic Mechanisms in Metal Carcinogenesis and Cocarcinogenesis: Nickel, Arsenic, and Chromium / K. Salnikow, A. Zhitkovich // Chem. Res. Toxicol. - 2008. - № 21. - P. 28-44.

3. Актуальные проблемы применения биологически активных веществ и производства премиксов : монография / Т. М. Околелова, А. В. Кулаков, С. А. Молоскин, Д. М. Грачёв. - Сергиев Посад, 2002. - 282 с.

4. Berner, T. O. Determining the safety of chromium tripicolinate for addition to foods as a nutrient supplement / T. O. Berner, M. M. Murphy, R. Slesinski // Food Chem. Toxicol. - 2004. - № 42. - P. 1029-1042.

5. Effect of chromium picolinate on growth, body composition, and tissue accretion in pigs / S. L. Boleman [et al.] // Journal of Animal Science. - 1995. - Vol. 73. - P. 2033-2042.

6. Effect of chromium picolinate on growth, body composition, and tissue accretion in pigs / S. L. Boleman [et al.] // Journal of Animal Science. - 1995. - Vol. 73. - P. 2033-2042.

7. Mooney, K. W. Effects of dietary chromium picolinate supplementation on growth, carcass characteristics, and accretion rates of carcass tissues in growing-finishing swine / K. W. Mooney, G. L. Cromwell // Journal of Animal Science. - 1995. - Vol. 73. - P. 3351-3357.

8. Ильичёв, Е. А. Показатели белкового обмена и мясная продуктивность бычков чёрно-пёстрой породы при введении в рацион нанопорошков металлов кобальта и меди : автореф. канд. биол. наук: 03.03.01 / Е. А. Ильичёв ; Рязанский гос. агротех. ун-т им. П.А. Костычева. - Рязань, 2012. - 21 с.

9. Сайтханов, Э. О. Физиологическое состояние и иммунобиологический статус поросят при введении в рацион ультрадисперсного порошка железа : автореф. канд. биол. наук: 03.03.01 / Э. О. Сайтханов ; Рязанский гос. агротех. ун-т им. П.А. Костычева. - Рязань, 2011. - 22 с.

10. Алимарданова, М. К. Биохимия мяса и мясных продуктов : учеб. пособие / М. К. Алимарданова. - Астана : Фолиант, 2009. - 184 с.

11. Методические рекомендации по изучению качества туш, мяса и подкожного жира убойных свиней / ВАСХНИЛ. - Москва, 1978. - 44 с.

12. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - 3-е изд., испр. - Минск : Вышэйшая школа, 1973. - 320 с.

13. Зайцев, С. Ю. Биохимия животных. Фундаментальные и клинические аспекты : учебник / С. Ю. Зайцев, Ю. В. Конопатов. - 2-е изд., испр. - СПб.: Лань, 2005. - 384 с.

14. Об утверждении Санитарных норм и правил «Требования к продовольственному сырью и пищевым продуктам», Гигиенического норматива «Показатели безопасности и безвредности для человека продовольственного сырья и пищевых продуктов» : Постановление М-ва здравоохранения РБ, 21 июня 2013., № 52 // Национальный правовой Интернет-портал Республики Беларусь [Электрон. ресурс]. - 2003-2019. - Режим доступа: http://pravo.by/upload/docs/op/W21327668p_1373403600.pdf. - Дата доступа: 10.07.2013, 8/27668


Review

For citations:


Kravchenko A.V. EFFECT OF CHROMIUM NANOPARTICLES ON QUALITY OF CARCASS, MEAT AND BASING FAT OF PIGS. Zootechnical Science of Belarus. 2019;54(2):26-37. (In Russ.)

Views: 102


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)