Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

NUTRITIONAL VALUE OF WET ROLLED CORN GRAIN

Abstract

It was determined that experimental batches of wet rolled corn grain preserved using lyophilized lactic acid bacteria strains ( Lactococcus ssp., Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei ) with addition of chemical component (Na pyrosulfite or Na benzoate) had a sufficiently high content of all nutrients. So, the dry matter content made 63.28-66.20 %, crude protein - 10.73-11.13 %, and crude fiber - 2.91-3.23 %. Inclusion of preservative based on strains of lactic acid bacteria with inclusion of chemical component when preserving wet rolled grain makes it possible to obtain feed with energy nutrition value at the level of 12.04-12.16 MJ of metabolizable energy per 1 kg of dry matter.

About the Authors

A. L. Zinovenko
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


S. N. Pilyuk
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


E. P. Khodarenok
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


D. V. Shibko
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


T. V. Apanovich
Research and Production Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Livestock Breeding
Russian Federation


References

1. Ганущенко, О. Ф. Эффективность заготовки и использования силосованных кормов, приготовленных с применением бактериальных консервантов / О. Ф. Ганущенко. - Минск : Белорусский научный институт внедрения новых форм хозяйствования в АПК, 2003. - 60 с.

2. Селезнёв, А. Д. Силосование зерна в плющеном виде - энергосберегающий способ заготовки зерна / А. Д. Селезнёв, В. Н. Савиных, С. В. Гаврилович // Ресурсосберегающие технологии в сельскохозяйственном производстве : сб. ст. междунар. науч.-практ. конф. - Минск, 2004. - Т. 2. - С. 63-68.

3. Технология плющения ржи / В. Сысуев [и др.] // Комбикорма. - 2004. - № 6. - С. 20-21.

4. Овсянников, А. И. Основы опытного дела в животноводстве / А. И. Овсянников. - Москва, 1976. - 304 с.

5. Мальчевская, Е. Н. Оценка качества и зоотехнический анализ кормов / Е. Н. Мальчевская, Г. С. Миленькая. - Минск : Урожай, 1981. - 143 с.

6. Петухова, Е. А. Зоотехнический анализ кормов / Е. А. Петухова, Р. Ф. Бессабарова, Л. Д. Холенева. - Москва : Агропромиздат, 1989. - 239 с.

7. Томмэ, М. Ф. Методика определения переваримости кормов и рационов / М. Ф. Томмэ, А. В. Модянов. - Москва, 1969. - 390 с.

8. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Изд. 3-е, испр. - Минск : Вышэйшая школа, 1973. - 320 с.


Review

For citations:


Zinovenko A.L., Pilyuk S.N., Khodarenok E.P., Shibko D.V., Apanovich T.V. NUTRITIONAL VALUE OF WET ROLLED CORN GRAIN. Zootechnical Science of Belarus. 2019;54(1):233-241. (In Russ.)

Views: 355


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)