Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Usage of Biological Preservatives for Ensilaging Legume Grasses

Abstract

The research results show that implementation of biological preservatives for ensilaging legume grasses promotes increase of lactic acid level at 67,68 % on total amount of acids, increase of all the forage nutrients digestibility: so, crude protein digestibility has increased at 1,2-2,5 %, crude fiber - 2,8-5,0, fat - 0,8-2,4 %. Biological preservative «Bioplant» has mostly saved the basic nutrients of initial weight: Dry Matter - at 7,2 %, crude protein - at 6,4, metabolizable energy - at 4,4 %.

About the Author

E. P. Hodarenok
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Авраменко, П. С. Производство силосованных кормов / П. С. Авраменко, Л. М. Постовалова - Мн. : Ураджай, 1984 - 114 с.

2. Ганущенко, О. Ф. Эффективность заготовки и использования силосованных кормов, приготовленных с применением бактериальных консервантов / О. Ф. Ганущенко. - Мн. : Белорусский научный институт внедрения новых форм хозяйствования в АПК, 2003 - 60 с.

3. Кирикович, С. А. Биологический консервант Бонсилаге Форте фирмы «Шауман» выгоден и эффективен / С. А. Кирикович // Актуальные проблемы заготовки, хранения и рационального использования кормов : материалы Междунар. науч.-практ. конф. - М. : ФГУ РЦСК, 2009. - С. 69-73.

4. Евтисова, С. Х. Консервирование с применением молочнокислых заквасок / С. Х. Евтисова // Кормопроизводство. - 1998. - № 7. - С. 28-30.

5. Мальчевская, Е. И. Качество силосов из новых кормовых культур / Е. И. Мальчевская, А. П. Бондаренко // Шестой симп. по новым кормовым растениям. - Саранск, 1973. - С. 68.

6. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Изд. 3-е, испр. - Мн. : Вышэйшая школа, 1973 - 320 с.


Review

For citations:


Hodarenok E.P. Usage of Biological Preservatives for Ensilaging Legume Grasses. Zootechnical Science of Belarus. 2010;45(2):230-236. (In Russ.)

Views: 88


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)