Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Usage of Different Amounts of Rape Cake with Low Content of Antinutrient Substances in Mixed Feeds for Young Cattle

Abstract

Rape cake containing 1,4-1,9 % of glycosinolates and 27-30 mmol per 1 kg of Dry Matterof erucic acid may be implemented in mixed feed KR-2 and KR-3 for calves in the amount of 15-20 % on weight. Feeding with KR-2 with rape cake allows to obtain average daily weight gains of calves on the level of 827-906 g at forage spends of 4,66-5,17 forage units per 1 kg of weight gain, mixed feed KR-3 - 840-855 g at forage spends of 6,9-7,1 forage units per 1 kg of weight gain. Usage of mixed feeds has no negative effect on slaughter values and meat quality of calves. Feeding with rape feeds in mixed feeds KR-2 and KR-3 allows not only to decrease the protein raw material import, but obtain an extra profit as well.

About the Author

T. L. Sapsaleva
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Кваша, В. И. Зерно рапса в комбикормах для телок / В. И. Кваша, Н. Е. Василинский // Зоотехния. - 1995. - № 4. - С. 19-20.

2. Пилюк, Я. Э. Рапс - универсальная маслично-белковая культура / Я. Э. Пилюк // Материалы Международной научно-практической конференции (13-15 июля 2006 г.) - Жодино, 2006. - С. 162-167.

3. Кошелев, С. Н. Выращивание молодняка крупного рогатого скота на комбикормах стартерах, обогащенных рапсовым маслом / С. Н. Кошелев // Рациональное использование кормовых ресурсов Зауралья : сб. тр. к 60-летию образования Курганской гос. с.-х. акад. им. Т. С. Мальцева. - Курган, 2003. - С. 82-91.

4. Слесарев, И. К. Минеральные источники Беларуси для животноводства / И. К. Слесарев, Н. В. Пилюк. - Жодино-Минск, 1995. - 277 с.

5. Гайдым, И. Л. Новый стандарт на семена рапса / И. Л. Гайдым, Д. А. Хоняк // Белорусское сельское хозяйство. - 2003. - № 11. - С. 17-19.

6. Marangos, A. The hydrolyaie and absorption of thioglucosidase of rapeseed meal / A. Marangos, R. Hill // Proc. Nutr. Soс. - 1974. - Vol. 33. - P. 90.

7. Биохимические показатели качества белка семян рапса / В. И. Домаш [и др.] // Актуальные проблемы интенсификации производства продукции животноводства : материалы Междунар. науч.-практ. конф. (25-27 сент. 2006 г.). - Жодино, 2006. - С. 165-167.

8. Лушников, А. А. Раздой коров черно-пестрой породы разного генотипа с использованием рапсового масла / А. А. Лушников // Рациональное использование кормовых ресурсов Зауралья : сб. тр. к 60-летию образования Курганской государственной сельскохозяйственной академии им. Т.С. Мальцева. - Курган, 2003. - С. 99-110.

9. Пилюк, Н. В. Рапс в рационах животных / Н. В. Пилюк // Белорусское сельское хозяйство. - 2003. - № 11. - С. 20.

10. Леккина, О. Ф. Рапсовый шрот - ценный корм для сельскохозяйственных животных / О. Ф. Леккина // Вопросы кормления сельскохозяйственных животных : сб. науч. тр. - Л., 1986. - С. 17-21.

11. Larsen, P. O. Glucosinolates / P. O. Larsen // The Biochemistry of Plants. A Comprehensive Treatment of Secondary Plant Products / Akademic Press. - New York, 1981 - Vol. 7. - Р. 501-526.


Review

For citations:


Sapsaleva T.L. Usage of Different Amounts of Rape Cake with Low Content of Antinutrient Substances in Mixed Feeds for Young Cattle. Zootechnical Science of Belarus. 2010;45(2):208-215. (In Russ.)

Views: 67


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)