Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

PRODUCTIVITY in heifers at different STRUCTURE of DIETS

Abstract

Feeding heifers during 1-6-month period of pregnancy with developed by us compound feed and diets increases concentration of crude protein by 17.2 % in diet, non-degradable in rumen protein - by 44 %, sugar - by 28 %, which ensures increase of average daily weight gains by 7.8 %, reduction in feed costs of live weight gain by 6.3 %. Consumption of developed diet has a positive impact on heifers’ blood parameters: the blood of heifers was 6.7 % saturated with hemoglobin, 11.3 % with red blood cells, white blood cells level decreased by 20 %. Compliance of winter and summer diets with physiological requirements was confirmed by assessment of rumen contents, which has resulted in raising of pH level of rumen fluid medium by 8.9 %, reduction of the level of acetic and butyric acids in the amount of volatile fatty acids respectively by 0.8-1.3 and 1- 2.7 molar percentage points and increase of propionic acid level by 1.8-4.0 molar percentage points.

About the Authors

V. F. Radchikov
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


V. P. Tsai
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


V. A. Trokoz
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
Russian Federation


V. K. Gurin
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


А. N. Kot
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


V. V. Karelin
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Russian Federation


L. V. Volkov
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Russian Federation


I. V. Suchkova
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Russian Federation


References

1. Иоффе, В. Б. Корма и молоко / В. Б. Иоффе. - Молодечно, 2002. - 231 с.

2. Калашников, А. П. Пути интенсификации молочного животноводства / А. П. Калашников // Резервы увеличения производства молока и мяса : материалы Всерос. совещания работников животноводства. - М. : Россельхозиздат, 1974. - С. 49-55.

3. Касаткин, В. В. Производство высококачественного сенажа - основа укрепления кормовой базы / В. В. Касаткин // Зоотехния. - 1988. - № 2. - С. 4-8.

4. Лебенгарц, Я. З. Возрастные особенности иммунологической реактивности и обмена веществ крупного рогатого скота / Я. З. Лебенгарц // Сельскохозяйственная биология. - 1994. - № 6. - С. 66-76.

5. Ломов, В. Н. Сенаж и зерносенаж из бобово-злаковых культуры в кормлении коров / В. Н. Ломов // Зоотехния. - 2001. - № 8. - С. 12-13.

6. Основы выращивания и откорма крупного рогатого скота : монография / Ф. А. Нагдалиев [и др.] ; Алтайский государственный аграрный университет. - Барнаул, 2001. - 228 с.

7. Яцко, Н. А. Эффективность скармливания сенажа, приготовленного по новой технологии / Н. А. Яцко, В. П. Цай // Молочное и мясное скотоводство. - 2001. - № 5. - С. 24-25.

8. Effects of by-product feed-based silage on feeding, rumination, and excretion in growing Hanwoo heifers / K. Young-ll [et al.] // Journal of Animal Science and Technology. - 2015. - Vol. 57(3).

9. Новые комбикорма-концентраты в рационах ремонтных телок 4-6 месячного возраста / С. И. Кононенко [и др.] // Сборник научных трудов СКНИИЖ / СКНИИЖ. - Краснодар, 2014. - Вып. 3. - С. 128-132

10. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Изд. 3-е, исправл. - Мн. : Вышэйшая школа, 1973. - 320 с.

11. Зинченко, И. Л. Минерально-витаминное питание коров / И. Л. Зинченко, И. Е. Погорелова. - М. : Колос, 1980. - 80 с.

12. Свиридова, Т. М. Закономерности обмена веществ и формирования мясной продуктивности у молодняка мясного скота : монография / Т. М. Свиридова. - Москва : ВНИИМС, 2003. - 312 с.


Review

For citations:


Radchikov V.F., Tsai V.P., Trokoz V.A., Gurin V.K., Kot А.N., Karelin V.V., Volkov L.V., Suchkova I.V. PRODUCTIVITY in heifers at different STRUCTURE of DIETS. Zootechnical Science of Belarus. 2016;51(2):49-60. (In Russ.)

Views: 72


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)