Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

DETERMINATION OF HISTIDINE-CONTAINING DIPEPTIDES IN MUSCLE TISSUE

Abstract

The article presents a modified method of determining the histidine-containing dipeptides (HCD) for a small amount of biological material (1 gram of fresh muscle tissue). The approximate calculation matrix of HCD content in muscle tissue is shown. The proposed method is based on the extraction of histidine-containing dipeptide with an aqueous solution of perchloric acid, its precipitation as an insoluble salt, with following centrifugation and obtaining with help of diazoreagent in supernatant of a compound whith intensity directly dependent on the content of HCD in the test solution. This technique can be useful for students, graduate students and researchers dealing with issues of biological value and falsification of muscle tissue.

About the Authors

Е. Y. Kanyuka
Institute of Pig Breeding and Agro-Industrial Production of the National Academy of Agrarian Science of Ukraine
Russian Federation


S. G. Zinoviev
Institute of Pig Breeding and Agro-Industrial Production of the National Academy of Agrarian Science of Ukraine
Russian Federation


References

1. Лисицын, А. Теория и практика переработки мяса / А. Лисицын. - М. : ВНИИМП, 2006. - 391 с.

2. Болдырев, А. Гистидин-содержащие дипептиды возбудимых тканей / А. Болдырев. - М. : Биоинформсервис, 2004. - 108 с.

3. Nα-ацетилкарнозин - природный гистидин содержащий дипептид как антиоксидант для офтальмологического применения [Электронный ресурс] / М. А. Бабижаев, В. Н. Ермакова, Ю. А. Семилетов, А. М. Деев. - Режим доступа: www.ethosrussia.ru/pdf/article10.pdf (03.03.2013)

4. Беляев, М. С. Карнозин как фактор эндоэкологичской защиты организма от повреждений, вызванных окислительным стрессом : автореф. дис. … канд. биол. наук: 03.00.16, 03.00.04 / Беляев Михаил Сергеевич. - М., 2008. - 23 с.

5. Qinchum, R. Monoclonal antibody-based sandwich enzyme-linked immunosorbent assay for the detection of mammalian meat in meat and feed products : thesis … master of sci- ence / Qinchum Rao. - Florida, 2004. - 70 p.

6. Аналитическая характеристика карнозина / Д. А. Фадеева [и др.] // Научные ведомости. Серия «Медицина. Фармация». - 2010. - № 22 (93), вып. 12. - С. 179-184.

7. Физико-химические и биохимические основы технологии мяса и мясопродуктов : справочник. - М. : Пищевая промышленность, 1973. - 500 с.

8. Храмов, В. А. Определение карнозина в мясе и мясных продуктах / В. А. Храмов, Е. Ю. Гурина // Мясная индустрия. - 2007. - № 7 (июль). - С. 65-66.

9. Определение карнозина в безбелковом экстракте по диазореакции // Антипова Л.В. Методы исследования мяса и мясных продуктов / Л.В. Антипова, И.А. Глотова, И.А. Рогов. - М. : Колос, 2001. - С. 129-131.


Review

For citations:


Kanyuka Е.Y., Zinoviev S.G. DETERMINATION OF HISTIDINE-CONTAINING DIPEPTIDES IN MUSCLE TISSUE. Zootechnical Science of Belarus. 2015;50(2):187-192. (In Russ.)

Views: 71


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)