Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

QUALITY OF COW MILK DEPENDING ON PHYSIOLOGICAL CONDITION OF BODY

Abstract

The character of changes in qualitative composition of cow milk depending on physiological state of body was studied. It was determined that during the period of obvious clinical signs of gynecological diseases associated with an increase in number of somatic cells in milk to the level of 1275,1 thousand/cm³ (experimental group), the mass fraction of lactose by 4,8 g/kg, or 9,2 %, significantly (P≤ 0,05) was less than this indicator of milk for healthy animals of control group (at the level of 183,4 thousand of somatic cells in 1 cm³ of milk); by 2,6 g/kg, or 6,9 % fat content was reduced; by 4,5 times bacterial content in milk was increased. In case of no difference in content of total protein in cow milk groups, protein fraction redistribution took place in direction of increasing the serum to the detriment of casein, that decreased in cow milk of experimental group by 3,0 g/kg and made 23 g/kg vs. 26,0 g/kg of the control group.

About the Authors

O. A. Kazheko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


M. V. Baranovsky
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


A. S. Kurak
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


M. A. Nadarinskaya
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


References

1. СТБ 1598-2006. Молоко коровье. Требования при закупках. - Минск : Белгосстандарт, 2006. - 9 c.

2. Барановский, М. В. Влияние линейной принадлежности, уровня продуктивности и возраста коров на содержание соматических клеток в молоке / М. В. Барановский, О. А. Кажеко, А. С. Курак // Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства : материалы XIV междунар. научно-практ. конф. посвящённой образованию кафедр кормления с.-х. животных, физиологии, биотехнологии и ветеринарии и 15-летию кафедры ихтиологии и рыбоводства УО «БГСХА». - Горки, 2011. - С. 99-105.

3. Состав и технологические свойства молока коров сырьевой зоны ОАО «Беллакт» в зависимости от возрастных особенностей и стадии лактации / М. В. Барановский [и др.] // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр. - Жодино, 2011. - Т. 46, ч. 2. - С. 203-211. - Авт. также : Кажеко О.А., Курак А.С., Шляхтицев Д.В.

4. Кажеко, О. А. Химический состав и технологические свойства молока коров при различном уровне соматических клеток / О. А. Кажеко, М. В. Барановский, А. С. Курак // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр. - Жодино, 2014. - Т. 49, ч. 2: Технология кормов и кормления, продуктивность. Технология производства, зоогигиена, содержание. - С. 266-278.

5. Барановский, М. В. Санитарно-гигиеническое качество молока и маститоустойчивость коров в зависимости от их линейной принадлежности / М. В. Барановский, О. А. Кажеко // Зоотехническая наука; история, проблемы, перспективы : материалы международной научно-практической конференции (16-18 марта 2011 г.). - Каменец- Подольский, 2011. - С. 228-230.

6. Методические рекомендации по определению количества соматических клеток в молоке / Институт экспериментальной ветеринарии им. С.Н. Вышелесского. - Минск, 2007. - 12 с.

7. Методические рекомендации по контролю числа соматических клеток в молоке при селекции на устойчивость к маститу и качеству молока / Всесоюзный научно-исследовательский институт разведения и генетики с.-х. животных. - Ленинград, 1990. - 32 с.

8. Жукова Е. В. Физико-химические и технологические свойства молока помесных коров чёрно-пёстрой и голштинской пород разной кровности / Е. В. Жукова, О. Н. Пастух // Известия ТСХА. - 2000. - № 1. - С. 135-144.

9. Воскобойников, В. М. Маститы коров / В. М. Воскобойников. - Мн. : Ураджай, 1981. - 135 с.

10. Оксамитный, Н. К. Машинное доение и маститы / Н. К. Оксамитный // Тез. докл.V Всесоюз. симп. по машинному доению с.-х. животных. - М., 1979. - Ч. 1. - С. 128-130.

11. Логвинов, Д. Маститы и качество молока / Д. Логвинов // Молочное и мясное скотоводство. - 1992. - № 5. - С. 5-7.

12. Рубцов, В. И. Маститы у коров при гинекологических заболеваниях / В. И. Рубцов // Ветеринария. - 1971. - № 3. - С. 97-101.

13. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Мн. : Вышэйшая школа, 1973. - 320 с.


Review

For citations:


Kazheko O.A., Baranovsky M.V., Kurak A.S., Nadarinskaya M.A. QUALITY OF COW MILK DEPENDING ON PHYSIOLOGICAL CONDITION OF BODY. Zootechnical Science of Belarus. 2015;50(2):180-186. (In Russ.)

Views: 79


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)