Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

PECTIN CONTAINING FEED ADDITIVE FOR COWS DURING MILKING PERIOD

Abstract

The article gives results of determining nutritional value of pectin containing biologically active feed supplement for highly productive cows in the first third of lactation, use of this supplement in the amount of 0,5 % and 1,0 % improves productivity of animals by 7,6-8,0 %, improves qualitative composition of milk by fat content - by 0,07-0,14 p.p., protein - by 0,09- 0,12 p.p. and allows obtaining additional profit from 1 cow of the experimental group in the amount of 515,8-541,1 thousand rubles.

About the Authors

A. I. Koziniets
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


M. A. Nadarinskaya
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


O. G. Golushko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


T. G. Koziniets
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


S. A. Gonakova
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


M. S. Grin
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


A. V. Golushko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


References

1. Коваленко, С. Л. Современное представление о пектиновых веществах / С. Л. Коваленко, О. Д. Куриленко // Изв. вузов. Пищевая технология. - 1963. - № 5. - С. 28-32.

2. Аймухамедова, Г. Б. Химическая модификация пектиновых веществ / Г. Б. Аймухамедова, З. Д. Амубаева, Э. А. Умаралиев. - Фрунзе : Илим, 1974. - 82 с.

3. Гапоненков, Т. К. О пектиновых веществах и их роли в растениях / Т. К. Гапоненков, З. И. Проценко // Ботан. журн. - 1962. - Т. 47, № 10. - С. 1488-1493.

4. Гапоненков, Т. К. О биосинтезе пектиновых веществ в растениях / Т. К. Гапоненков // Биохимия. - 1957. - Т. 22, вып. 3. - С. 565-567.

5. Фан-Юнг, А. Ф. Производство детских диетических и профилактических консервов / А. Ф. Фан-Юнг, Ф. И. Калинская, С. Н. Бирювова. - К. : Техника, 1984. - 86 с.

6. Пектин. Производство и применение / Н. С. Карпович [и др.]. - К. : Урожай, 1989. - 88 с. - Авт. также : Донченко Л.В., Нелина В.В., Компанцев В.А., Мельник Г.С.

7. Сапожникова, Е. В. Пектиновые вещества плодов / Е. В. Сапожникова. - М. : Наука, 1965. - 181 с.

8. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных : справочное пособие / под ред. А. П. Калашникова [и др.]. - 3-е изд., перераб. и до. - М., 2003. - 456 с.


Review

For citations:


Koziniets A.I., Nadarinskaya M.A., Golushko O.G., Koziniets T.G., Gonakova S.A., Grin M.S., Golushko A.V. PECTIN CONTAINING FEED ADDITIVE FOR COWS DURING MILKING PERIOD. Zootechnical Science of Belarus. 2015;50(1):301-309. (In Russ.)

Views: 91


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)