Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Chemical composition and technological properties of cow milk at different levels of somatic cells content

Abstract

Studies on the nature of changes in chemical composition, physical and chemical and technological properties of milk were conducted depending on the content of somatic cells in the mammary gland secretion of lactating cows at different physiological state of organism. It was determined that in healthy cows’ milk samples (53,0 % of total number of animals in the herd) somatic cells contents was 20,0 to 278,0 thousand/cm3. With an increased number of somatic cells in milk fat content decreased by 10,3 and 14,9 %, lactose - by 9,1 and 12,6 %, protein - 4,1 and 9,0 % in cows of IV and V experimental groups with somatic cell counts, respectively, 1001-2000 thousand/cm3 and 2001 thousand/cm3 or more compared to the control group of cows that contained up to 100 thousand/cm3 somatic cells. Cow milk with somatic cell counts of 1001-2000 thousand/cm3 and 2001 thousand/cm3 and more corresponded to 3-4 group on thermal stability and to 2-3 class on rennet coagulation.

About the Authors

O. A. Kazheko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


M. V. Baranovsky
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


A. S. Kurak
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


References

1. Методические рекомендации по контролю числа соматических клеток в молоке при селекции на устойчивость к маститу и качеству молока / ВНИИРГЖ. - Ленинград, 1990. - 32 с.

2. Методические рекомендации по определению количества соматических клеток в молоке / Ин-т экспериментальной вет. им. С.Н. Вышелесского. - Минск, 2007. - 12 с.

3. Карташова, В. М. Маститы коров / В. М. Карташова, А. И. Ивашура. - М., 1988. - 256 с.

4. Карташова, В. М. Гигиена получения молока / В. М. Карташова - Л. : Колос, 1980. - 184 с.

5. Воскобойников, В. М. Маститы коров / В. М. Воскобойников. - Мн. : Ураджай, 1981. - 135 с.

6. Ивашура, А. И. Гигиена производства молока / А. И. Ивашура. - М. : Росагропромиздат, 1989. - 238 с.

7. Кэмпбелл, Дж. Р. Производство молока / Дж. Р. Кэмпбелл, Р. Т. Маршал. - М. : Колос, 1980. - 670 с.

8. Оксамитный, Н. К. Машинное доение и маститы / Н. К. Оксамитный // Тезисы докладов V Всесоюзного симпозиума по машинному доению сельскохозяйственных животных. - М., 1979. - Ч. 1. - С. 128-130.

9. Логвинов, Д. Маститы и качество молока / Д. Логвинов // Молочное и мясное скотоводство. - 1992. - № 5. - С. 5-7.

10. СТБ 1598-2006. Молоко коровье. Требования при закупках. - Мн. : Госстандарт, 2006. - 11 с.

11. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных / А. П. Калашников [и др.]. - М., 2003 - 455 с.

12. Правила машинного доения коров. - Мн. : Ураджай, 1990. - 38 с.

13. Рокицкий, П. Ф. Введение в статистическую генетику / П. Ф. Рокицкий. - Минск : Высш. шк., 1978. - 447 с.

14. Мутовин, В. И. Борьба с маститами коров / В. И. Мутовин. - М. : Колос, 1981. - 291 с.

15. Наставление по применению препарата «Беломастин» для диагностики мастита у коров. - Мн., 1999.


Review

For citations:


Kazheko O.A., Baranovsky M.V., Kurak A.S. Chemical composition and technological properties of cow milk at different levels of somatic cells content. Zootechnical Science of Belarus. 2014;49(2):266-278. (In Russ.)

Views: 100


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)