Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Milk performance of dairy cows fed with preserved wet grain prepared with biological preservative «Bioplant-ultra»

Abstract

The experiments revealed that use of biological-based preservative based on strains of lactic acid bacteria Lactococcus lactis (CI - 1´105 cfu), Lactobacillus rhamnosus (CI - 5´104 cfu) and Lactobacillus plantarum (CI - 5´104 cfu) at introduction dose of 4 g/t allowed to prepare feeds with nutritional value of 11,91 MJ per 1 kg of dry matter. Preparation of wet rolled grain using a biological preservative «Bioplant-ultra» at introduction dose of 4 grams per ton allowed to obtain the greatest profit - 10556 rubles per 1 animal per day.

About the Authors

A. L. Zinovenko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


N. V. Pilyuk
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


A. P. Shugoleeva
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


E. P. Khodarenok
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


A. S. Vansovich
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


D. V. Shybko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


S. V. Burakevich
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal husbandry»
Russian Federation


References

1. Голушко, В. М. Производство и использование в свиноводстве влажного консервированного зерна кукурузы / В. М. Голушко, А. Н. Бич, С. А. Линкевич. - Жодино, 2007. - 27,[1] с.

2. МакДональд, П. Биохимия силоса / П. МакДональд. - М. : Агропромиздат, 1985. - 272 с.

3. Боярский, Л. Г. Технология приготовления силоса / Л. Г. Боярский. - М. : Агропромиздат, 1988. - 48 с.

4. Ганущенко, О. Ф. Эффективность заготовки и использования силосованных кормов, приготовленных с применением бактериальных консервантов : аналит. обзор / О. Ф. Ганущенко. - Мн. : Белорусский научный институт внедрения новых форм хозяйствования в АПК, 2003. - 60 с.

5. Евтисова, С. Х. Консервирование с применением молочнокислых заквасок / С. Х. Евтисова // Кормопроизводство. - 1998. - № 7. - С. 28-30.

6. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных / под ред. А. П. Калашникова [и др.]. - 3-е изд., перераб. и доп. - Москва, 2003. - 456 с.

7. Овсянников, А. И. Основы опытного дела в животноводстве / А. И. Овсянников. - М. : Колос, 1976. - 304 с.

8. Мальчевская, Е. Н. Оценка качества и зоотехнический анализ кормов / Е. Н. Мальчевская, Г. С. Миленькая. - Мн. : Урожай, 1981. - 143 с.

9. Петухова, Е. А. Зоотехнический анализ кормов / Е. А. Петухова, Р. Ф. Бессабарова, Л. Д. Холенева. - М. : Агропромиздат, 1989. - 239 с.

10. Томмэ, М. Ф. Методика определения переваримости кормов и рационов / М. Ф. Томмэ, А. В. Модянов. - М., 1969. - 390 с.

11. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Изд. 3-е, испр. - Мн. : Вышэйшая школа, 1973. - 320 с.


Review

For citations:


Zinovenko A.L., Pilyuk N.V., Shugoleeva A.P., Khodarenok E.P., Vansovich A.S., Shybko D.V., Burakevich S.V. Milk performance of dairy cows fed with preserved wet grain prepared with biological preservative «Bioplant-ultra». Zootechnical Science of Belarus. 2014;49(2):56-64. (In Russ.)

Views: 84


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)