Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Improving fattening technology at pig breeding complexes

Abstract

It is determined that among components of the feed the highest number of lipid peroxidation was shown by meat and bone meal (0,15-0,4 % I2). Foreign material in batches of feed barley was from 1.8 to 12.3 % and was represented by vegetable and mineral components. Grain admixture met the requirements of the regulatory documentation. Most of the experimental groups individuals had higher ferment and transferase activity in blood with the exception of alkaline phosphatase. The basic scheme of application of anti-stress, probiotic and antimicrobial preparations for young pigs fattening was developed and tested.

About the Authors

A. A. Khochenkov
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


D. N. Khodosovsky
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


A. O. Sidorenko
JSC "Agricultural company Jubileiny"
Russian Federation


V. A. Bezmen
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


A. S. Petrushko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


A. N. Shatskaya
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


I. I. Rudakovskaya
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Андриянов, Н. Санитарный перерыв и санация помещений / Н. Андриянов // Птицеводство. - 1980. - № 9. - С. 32-33.

2. Ветеринарно-санитарные мероприятия для селекционно-гибридных центров и комплексов по производству свинины. - Мн. : ПЧУП «Бизнесофсет», 2003. - 35 с.

3. Иванов, А. Селацид - эффективная замена антибиотиков в кормах для свиней и птицы / А. Иванов // Свиноводство. - 2002. - № 6. - С. 22-23.

4. Игнатьев, В. Вы еще применяете антибиотики? Альтернатива есть! / В. Игнатьев // Животноводство России. - 2003. - № 4. - С. 18-19.

5. Крюков, В. С. Биологические и практические аспекты органических кислот в кормлении свиней / В. С. Крюков // Рацветинформ. - 2011. - № 1 (113). - С. 29-35.

6. Курцвейг, В. Антимикробный режим охраны здоровья животных в промышленных комплексах / В. Курцвейг // Международный сельскохозяйственный журнал. - 1978. - № 4. - С. 99-103.

7. Кузнецов, С. В. Стерилизация огнем в свиноводстве / С. В. Кузнецов // Сельское хозяйство за рубежом. - 1971. - № 1. - С. 38 -39.

8. Пономаренко, Ю. А. Питательные и антипитательные вещества в кормах / Ю. А. Пономаренко. - Минск : Экоперспектива, 2007. - 960 с.

9. Токсикологические показатели и эффективность кормовых подкислителей / А. З. Равилов [и др.] // Ветеринария. - 2011. - № 9. - С. 55-58.

10. Фисинин, В. И. Применение фумаровой кислоты в животноводстве / В. И. Фисинин, Т. М. Околелова // Зоотехния. - 1989. - № 11. - С. 35-38.


Review

For citations:


Khochenkov A.A., Khodosovsky D.N., Sidorenko A.O., Bezmen V.A., Petrushko A.S., Shatskaya A.N., Rudakovskaya I.I. Improving fattening technology at pig breeding complexes. Zootechnical Science of Belarus. 2013;48(2):297-303. (In Russ.)

Views: 79


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)