Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Vitamin composition of veal and child nutrition products with its use from young animals of Limousin breed and its hybrids

Abstract

Studies have shown a higher nutritional value of the raw meat obtained from 6-month-old calves of Limousin breed and its hybrids compared with their coevals of black-motley breed on the content of vitamin B1 (thiamine), B2 (riboflavin), E (tocopherol), PP (niacin) and A (retinol). In boiled sausages the content of vitamins compared to the starting material is somewhat reduced. However, the use of meat obtained from 6-month-old crossbred calves of Limousine breed and its hybrids for preparation ofboiled sausage products allows to raise the vitamins level (A - 1,5-9,5 times, E - by 15-22.5 % and more , PP - by 8,6-13,9 % B1 - by 26,2-35,7 %, B2 - by 14,3-19,0 %).

About the Authors

I. S. Petrushko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


S. A. Gordynets
RUE "Institute of Meat and Dairy Industry"
Russian Federation


References

1. Дыдыкин, А. С. Детское питание на VI Международном форуме / А. С. Дыдыкин, А.В. Устинова // Мясная индустрия. - 2007. - № 3. - С. 71-73.

2. Устинова, А. В. Мясо для детского питания / А. В. Устинова // Кумпячок. - 2006. - № 1 (5). - С. 18.

3. Устинова, А. В. Продукты для детского питания на основе мясного сырья : учеб. пособие / А. В. Устинова, Н. В. Тимошенко. - М. : Изд-во ВНИИМП, 2003. - 438 с.

4. Шляхтунов, В. И. Технология производства мяса и мясных продуктов / В. И. Шляхтунов. - Минск : Техноперспектива, 2010. - 471 с.

5. Дзюба, Н. Эффективность и целесообразность производства телятины и молодой говядины / Н. Дзюба, О. Могиленец // Молочное и мясное скотоводство. - 2005. - № 5. - С. 7-12.

6. Состояние производства продуктов детского питания - проблемы и перспективы / В. С. Ветров [и др.] // Продукты ХХI века. Технология. Качество. Безопасность : дек. науч. чтения памяти проф. В.М. Горбатова : тез. докл. Междунар. науч. конф. (Москва, 16-18 дек. 1998 г.) / Всерос. науч.-исслед. ин-т мяс. пром-сти. - М., 1998. - С. 69.

7. Гордынец, С. А. Особенности производства продуктов детского питания / С. А. Гордынец // Мясная промышленность. - 2006. - № 3(16). - С. 15-16.

8. Устинова, А. В. Новые вареные колбасные изделия для детского питания / А. В. Устинова, Н. В. Любина, Н. Е. Солдатова // Мясные технологии. - 2004. - № 8(20). - С. 1-3.

9. Филонов, В. П. Проблемы питания в Республике Беларусь / В. П. Филонов, В. И. Мурох // Национальная политика в области здорового питания в Республике Беларусь : материалы Междунар. конф. (Минск, 20-21 нояб. 1997 г.) / М-во здравоохранения Респ. Беларусь ; отв. за вып. В.И. Мурох, Х.Х. Лавинский. - Минск, 1997. - С. 10-17.

10. Функциональные мясные продукты: теория и практика : монография / С. А. Гордынец [и др.]. - Минск, 2009. - 142 с.

11. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Мн. : Вышэйшая школа, 1967. - 328 с.

12. Орешкин, Е. Ф. Разработка и производство мясных продуктов детского питания / Е. Ф. Орешкин, А. В. Устинова. - М. : Агропромиздат, 1986. - 128 с.


Review

For citations:


Petrushko I.S., Gordynets S.A. Vitamin composition of veal and child nutrition products with its use from young animals of Limousin breed and its hybrids. Zootechnical Science of Belarus. 2013;48(2):207-214. (In Russ.)

Views: 64


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)