Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Evaluation of different genotypes of pigs by the degree of use of the metabolizable energy and essential amino acids in feeds

Abstract

Breed differences in consumption and use for metabolizable energy growth and individual nutrients of feed (essential amino acids, particularly lysine) are determined. Large White breed gilts spent 46.17 MJ of metabolizable energy and 38 g of lysine perq kg of live weight gain at growing from 35 to 75 kg of live weight. Belarusian meat breed animals required for this, respectively, 44.92 MJ of metabolizable energy and 37.2 g of lysine. Costs of nutrients for gain of 1 kg of edible parts of the carcass (meat, fat) in pigs of large white breed were the highest - 64.18 MJ of metabolizable energy and 43.7 g of available (digestible) lysine. According to these indicators animals of Belarusian meat breed surpassed, respectively, by 61.53 MJ and 42.2 g of available lysine.

About the Authors

V. M. Golushko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


V. A. Roshchin
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


S. A. Linkevich
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


A. V. Golushko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


A. V. Sit'ko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Вайн, Л. И. Экономические проблемы НТП в свиноводстве / Л. И. Вайн. - Кишинев : Штиинца, 1988. - 125 с.

2. Гузик, И. В. Влияние подбора по оплате корма на улучшение мясности свиней / И. В. Гузик // Реф. журн. Московской ветеринарной академии. - 1973. - Т. 71. - С. 66-68.

3. Кабанов, В. Д. Использование корма свиньями разных генотипов в зависимости от уровня протеинового питания / В. Д. Кабанов, Н. В. Гуналов // Животноводство. - 1978. - № 4. - С. 52-53.

4. Хохлов, А. Конверсионная способность генотипов свиней в зависимости от паратипических факторов / А. Хохлов, Г. Походня // Свиноводство. - 2006. - № 6. - С. 8.

5. Зеленская, К. Н. Переваримость питательных веществ и обмен азота, кальция и фосфора у племенных свиней крупной белой породы и ландрас / К. Н. Зеленская // Животноводство. - 1966. - № 4. - С. 74-75.

6. Сентимахай, И. Ш. Генетические возможности улучшения оплаты корма / И. Ш. Сентимахай, Я. Дохи // Сельское хозяйство за рубежом (животноводство). - 1968. - № 12. - С. 15-18. 9.

7. Availabilities of amino acids in barley and wheat for grouwing pigs / W. C. Sauer [et al.] // Can. J. Anim. Sci. - 1981. - Vol. 61(3). - P. 793-802.

8. Овсянников, А. И. Основы опытного дела в животноводстве / А. И. Овсянников. - М. : Колос, 1976. - 304 с.

9. Методические рекомендации по оценке мясной продуктивности, качества мяса и подкожного жира свиней. - М., 1987. - 64 с.

10. Нормированное кормление свиней./ Рекомендации / В. М. Голушко [и др.]. - Жодино, 2011. - 48 с.

11. Ноздрин, Н. Т. Обмен веществ и энергии у свиней / Н. Т. Ноздрин, А. Т. Мысик. - М. : Колос, 1975. - 240 с.

12. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Мн. : Вышейшая школа, 1973. - 327 с.


Review

For citations:


Golushko V.M., Roshchin V.A., Linkevich S.A., Golushko A.V., Sit'ko A.V. Evaluation of different genotypes of pigs by the degree of use of the metabolizable energy and essential amino acids in feeds. Zootechnical Science of Belarus. 2013;48(1):237-247. (In Russ.)

Views: 76


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)