Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Effect of Duroc breed and German Selection Landrace breed of boars on performance of crossbred young animals

Abstract

In the course of research on the studying of fattening and meat qualities of pure breed and crossbred piglets was found that the combination Y× D had the best performance of fattening pigs productivity, whose age at 100 kg and average daily gain were 173,4 days (P ≤ 0,001) and 730 g (P ≤ 0,05), at a cost of feed 3,40 f. u. (P ≤ 0,001), respectively. The best meat characteristics were noted gilts combinations Y × D and ( BM × Y) × D, the square "eye muscle" to - 24,5 and 40,0 % (P ≤ 0,001) higher than the Yorkshire breed pigs. The best indicator of the mass of the posterior third of a side characterized hybrids (BM × Y) × D and Y × D 12,0 kg, which is 5,3 % (P ≤ 0,05) higher than the corresponding figures of the control group. The highest content of meat in the carcass differed crossbred Y × D and (BM × Y) × D 65,6 and 69,7 %, which is 5,3 (P ≤ 0,05) and 9,4 % (P ≤ 0,001) higher than the Yorkshire breed pigs.

About the Authors

R. I. Sheiko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


A. A. Balnikov
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


E. N. Luk’Yanenko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Комлацкий, В. Г. Продуктивные качества свиней интенсивного роста / В. Г. Комлацкий, В. А. Величко // Агропромышленный портал юга России [Электрон. ресурс]. - Краснодар, 2005-2013. - Режим доступа: http://www.agroyug.ru/news/id-7362/

2. Погодаев, В. А. Продуктивность свиней зарубежной селекции в условиях промышленных комплексов Северного Кавказа / В. А. Погодаев, Г. В. Комлацкий // Перспективное свиноводство. - 2012. - № 1. - С. 33-36.

3. Величко, А. С. Продуктивность и технологические свойства мяса свиней различных генотипов : автореф. дис. … канд. с.-х. наук / Величко А.С. - Краснодар, 2012. - 26 с.

4. Суслина, Е. Н. Свиньи специализированных типов в системе гибридизации СГЦ ЗАО «Агрофирма «Дороничи» / Е. Н. Суслина // Свиноводство. - 2010. - № 4. - С. 16-19.

5. Ostrowski, A. Wplyw komponentyw ojcowskich z udzialem rasy pietrain na uzytkowosc swin / A. Ostrowski, M. Lukaszewicz // Prace i Materialy Zootechniczhe. - Warszawa, 1996. - № 49. - S. 29-39.

6. Бекенев, В. А. Селекция свиней / В. А. Бекенев ; РАСХН. Сиб. отд-ние. - Новосибирск, 1997. - 184 с.

7. Меркурьева, Е. К. Биометрия в селекции и генетике сельскохозяйственных животных / Е. К. Меркурьева. - М. : Колос, 1970. - 424 с.

8. Храмченко, Н. М. Откормочная и мясная продуктивность чистопородного и помесного молодняка свиней / Н. М. Храмченко // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр. - Гродно, 2004. - Т. 39. - С. 143-146.

9. Смирнов, В. В. Биотехнология в свиноводства / В. В. Смирнов, В. В. Горин, И. П. Шейко. - Мн. : Уроджай, 1993. - 232 с.

10. Болезни свиней. Диагностика и эффективное лечение : практическое пособие / А. Грисслер [и др.]. - Киев : ООО «Аграр Медиен Украина», 2010. - 238 с.


Review

For citations:


Sheiko R.I., Balnikov A.A., Luk’Yanenko E.N. Effect of Duroc breed and German Selection Landrace breed of boars on performance of crossbred young animals. Zootechnical Science of Belarus. 2013;48(1):202-210. (In Russ.)

Views: 64


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)