Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

The interrelationships between blood groups and productivity of pigs of Large White breed

Abstract

Some genotypes of A, E, G, L, K, H and M blood group systems are related to carcass quality and fattening ability of LW breed of pigs. E aeg/ bdg, E bdg/edg, L bcgi/bcgi, K -/b, M -/- genotypes have a positive effect on carcass meat yield of finishing pigs. Using pigs with Ha/-, Ka/b, Lagi/bdfi, Ma/d, Eaeg/edg, Ebdg/bdg genotypes in selection work on meatiness is not desirable. High frequency of Аа/-, Еbdg/bdg, Lagi/bdfi, Ка/- and Ма/d genotypes in herds of pigs will result in better carcass quality of young pigs.

About the Author

I. S. Petrushko
RUE «Institute of Animal husbandry of the National academy of sciences of Belarus»
Russian Federation


References

1. Епишко Т.И., Курак О.П., Орел И.В. Использование иммуногенетических маркеров для прогнозирования откормочной и мясной продуктивности свиней // Генетика и селекция в XXI веке: Материалы VIII съезда генетиков и селекционеров Республики Беларусь. - Мн.: ИООО «Право и экономика», 2002. - С. 208-210.

2. Романов Ю.Д., Гарай В.И. Результаты исследования ассоциаций между генетическими маркерами - группами крови и показателями продуктивности свиней // Генетика количественных признаков у животных: Тез. докл. науч. совещ. - Таллин, 1980. - С. 61-62.

3. Тихонов В.Н. Иммуногенетика и биохимический полиморфизм домашних и диких свиней. - Новосибирск: Наука, 1991. - 304 с


Review

For citations:


Petrushko I.S. The interrelationships between blood groups and productivity of pigs of Large White breed. Zootechnical Science of Belarus. 2003;38:80-85. (In Russ.)

Views: 71


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)