Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Physical and Chemical Values of Cow Milk of Belarusian Black-motley Breed with Different Genotypes Cappa-casein Gene Loci

Abstract

Physical and chemical values of cow milk of different genotypes on cappa-casein gene loci is studied. It is determined that milk of animals with genotype CSN3BB had higher protein level (at 0,9 %) and lactose level (At 0,21 %) compared to genotype CSN3АА.

About the Author

O. P. Kurak
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Безенко, Т. И. Влияние технологии производства молока на его качество / Т. И. Безенко, Ю. П. Дуксин, И. П. Баранова // Улучшение качества и сокращение потерь продукции животноводства : сб. науч. тр. / ВАСХНИЛ. - М. : Агропромиздат, 1988. - С. 154-159.

2. Science e Technica Lattiere / E. Fossa [et al.] // Casearia. - 1994. - Vol. 45(6). - P. 519-535

3. Соколова, З. С. Руководство по молочному делу и гигиене молока / З. С. Соколова. - М. : Россельхозиздат, 1980. - 205 с.

4. Горбатова, К. К. Биохимия молока и молочных продуктов / К. К. Горбатова. - М. : Легкая и пищевая промышленность, 1984. - 344 с.

5. Dennis, R. // Dairy Ind. Int. - 1983. - Vol. 48(9). - P. 25- 27.

6. Диланян, З. Х. Сыроделие / З. Х. Диланян. - М., 1973. - 378 с.

7. Гудков, А. В. Сыроделие: технологические, биологические и физико-химические аспекты / А. В. Гудков. - М. : ДеЛи принт, 2004. - 804 с.


Review

For citations:


Kurak O.P. Physical and Chemical Values of Cow Milk of Belarusian Black-motley Breed with Different Genotypes Cappa-casein Gene Loci. Zootechnical Science of Belarus. 2010;45(1):91-96. (In Russ.)

Views: 74


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)