Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Usage of Probiotic Preparations in Diets of Young Pigs

Abstract

The overview of the modern literature on usage of probiotics in pig breeding is presented in the article. With the help of these probiotics productivity and young animals safety is raised. As well researches on usage of new high quality acellular probiotic “Laktimet” and probiotic preparation containing live bacterial cells “Bifilak” were conducted.

About the Authors

N. A. Sadomov
Belarusian State Academy of Agriculture
Russian Federation


I. A. Khodyreva
Belarusian State Academy of Agriculture
Russian Federation


References

1. Антипов, В. А. Симбионтные микроорганизмы пищеварительного тракта, их роль и состав / В. А. Антипов // Сельское хозяйство за рубежом. - 1991. - № 12. - С. 40-45.

2. Баев, Е. В. Функции иммунной системы при стрессовых воздействиях в раннем постанатальном онтогенезе : автореф. дисс. … д-ра биол. наук / Баев Е.В. - Л., 1991. - 34 с.

3. Применение пробиотиков в животноводстве / А. А. Бокун [и др.] // Ветеринарная медицина. - 2002. - Вып. 80. - С. 94-97.

4. Бондаренко, В. М. Новые подходы к моделированию, диагностике и лечению дисбактериозов кишечника / В. М. Бодаренко, Е. М. Горская // Медицинские аспекты микробной экологии. - М., 1992. - Вып. 6. - С. 23-25.

5. Карпуть, И. М. Иммунные механизмы и микробные факторы в этиологии и патогенезе молодняка с диарейным и респираторным синдромом / И. М. Карпуть, Л. М. Пивовар, И. З. Севрюк // Учёные записки Витебского вет. ин-та. - Витебск, 1993. - Т. 30. - С. 15-17.

6. Панин, А. Н. Пробиотики - неотъемлемый компонент рационального кормления животных / А. Н. Панин, Н. И.Малик // Ветеринария. - 2006. - № 7. - С. 24-26.

7. Тараканов, Б. В. Механизм действия пробиотиков на микрофлору пищеварительного тракта и организм животных / Б. В. Тараканов // Ветеринария. - 2001. - № 1. - С. 47-48.


Review

For citations:


Sadomov N.A., Khodyreva I.A. Usage of Probiotic Preparations in Diets of Young Pigs. Zootechnical Science of Belarus. 2009;44(1):266-270. (In Russ.)

Views: 74


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)