Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Crucifers Forages - Source of Protein and Energy in Diets of Calves

Abstract

Perfect norm of rape flour implementation into WMS for calves wit 1,5% of erucic acid and 20 mcMol of glycozynolates per 1 kg of dry substance is 20% and it lets us get the average daily gain of 869 g within forage spends of 2,50 c of forage units per 1 c of gain and get an extra profit per 1 hed in 1 day of 72 rubles. Usage of 15% of rape cake and flour in mixed forages let us get average gains of 848-868 g at forage spends of 2,49-2,52 forage units per 1 c of gain, decrease import of protein raw materials and get an extra profit up to 80 rubles per 1 head in 24 hours.

About the Author

T. L. Sapsalyova
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Пилюк, Я. Э. Рапс - универсальная маслично-белковая культура / Я. Э. Пилюк // Материалы Междунар. науч.-практ. конф. (13-15 июля 2006 г.). - Жодино, 2006. - С. 162-167.

2. Кваша, В. И. Зерно рапса в комбикормах для телок / В. И. Кваша, Н. Е. Василинский // Зоотехния. - 1995. - № 4. - С. 19-20.

3. Кошелев, С. Н. Выращивание молодняка крупного рогатого скота на комбикормах стартерах, обогащенных рапсовым маслом / С. Н. Кошелев // Рациональное использование кормовых ресурсов Зауралья : сб. тр. к 60-летию образования Курганской гос. с.-х. акад. им. Т. С. Мальцева. - Курган, 2003. - С. 82-91.

4. Слесарев, И. К. Минеральные источники Беларуси для животноводства / И. К. Слесарев, Н. В. Пилюк. - Жодино-Минск, 1995. - 277 с.

5. Рациональное использование кормовых ресурсов Зауралья : сб. тр. к 60-летию образования Курганской гос. с.-х. акад. им. Т.С. Мальцева / ред. : А. П. Булатов, Н. А. Лушников, Л.П. Ярмоц. - Курган, 2003. - 186 с.

6. Эффективность использования кормов при производстве говядины / Н. А. Яцко [и др.]. - Мн. : Хата, 2000. - 253 с.

7. Larsen, P. O. Glucosinolates / P. O. Larsen // The Biochenistry of Plants. A Comprehensive Treatment of Secondary Plant Products. - New York, 1981. - Vol. 7. - Р. 501-526.

8. Тихомирова, А. П. Влияние рапсового шрота на обмен веществ лактирующих коров / А. П.Тихомирова // Вопросы кормления сельскохозяйственных животных : сб. науч. тр. - Ленинград, 1986. - С. 35-40.


Review

For citations:


Sapsalyova T.L. Crucifers Forages - Source of Protein and Energy in Diets of Calves. Zootechnical Science of Belarus. 2008;43(2):262-271. (In Russ.)

Views: 104


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)