Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Energy-protein Nutrition Optimization by Means of Local Sources of Protein in Diets of Cows after Milking

Abstract

Increase of vetch and new Natali sort in diets for cows in the general lactation cycle up to 20-25% promotes animals’ productiveness growth (counted for 4% milk) at 3,3-6,7% in winter period and at 3,0-7,8 - in summer period. In general during the experiment the milk yield increased at 3,2-7,0%. Increase of energy-protein correlation in diets of cows in experimental groups at 3,4 and 8,8% let us decrease the forage spends per 1 kg of 4%-milk at 5-8% in winter period and at 3,4-7,8 - in summer period. The greatest economic effect was obtained at implementation of 25% grain of vetch and increasing of protein level at 6 %: the net profit made 63120 rubles.

About the Authors

N. V. Piluk
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


V. S. Sebrovsky
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


M. A. Guzenok
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Григорьев, Н. Т. Особенности кормления коров по лактационным дозам и периодам / Н. Т. Григорьев, Н. П. Волков, Ю. В. Горбунов // Определения содержания в кормах и рационах крупного рогатого скота обменной энергии и переваримого протеина и нормирование потребности в них : рек. - Москва : Россельхозиздат, 1985. - С. 12-111.

2. Груздев, И. В. Совершенствование системы нормирования энергии протеина и углеводов в рационах высокопродуктивных коров : автореф. д-ра дисс. … / Груздев И.В. - Дубровицы, 1992. - 40 с.

3. Баканов, В. Н. Кормление сельскохозяйственных животных / В. Н. Баканов, В. К. Менькин. - Москва : ВО «Агропромиздат», 1989. - 313 с.

4. Лукашевич, Н. П. Яровая вика Натали / Н. П. Лукашевич // Сб. науч. тр. / БелНИИЗиК. - Жодино, 2002. - С. 48-53.


Review

For citations:


Piluk N.V., Sebrovsky V.S., Guzenok M.A. Energy-protein Nutrition Optimization by Means of Local Sources of Protein in Diets of Cows after Milking. Zootechnical Science of Belarus. 2008;43(2):202-210. (In Russ.)

Views: 74


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)