Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Carnitine Usage in Diets for Young Piglets at Fattening

Abstract

Implementation of L-carnitine in diets of animals let them use the received with forage energy more effectively. 50 g of L-carnitine per 1 ton of mixed forage(II experimental group) and soy oil (4%) in a diet of pigs at fattening promotes increase of daily live weight gain at 3,6% (Р< 0,05), growth of meat content in carcass at 5,8% loin growth at 11,4% compared to the animals of control group. There are no definite differences on chemical composition of the longest muscle of back, fat and liver at carnitine usage stated. Studying the chemical meat composition of young pigs of the II experimental group it was stated that it differed by the lowest content of moisture (72,97%) and by the highest content of muscle fat (6,16%) that points at better mellowness and delicacy of such pork.

About the Author

N. L. Mukhaeva
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Справочник по качеству продуктов животноводства / А. Т. Мысик [и др.] ; сост. : А. Т. Мысик, С. М. Белова. - М. : Агропромиздат, 1985. - 120 с.

2. Комплексное использование биологически активных веществ для повышения полноценности малокомпонентных комбикормов при выращивании и откорме молодняка свиней / Н. В. Редько [и др.] // Биологически активные вещества в комбикормах и белково-витаминные подкормки в рационах сельскохозяйственных животных : сб. науч. тр. / БСХА. - Горки, 1987. - С. 5.

3. Кирилов, М. Пальмовое масло в комбикормах для поросят / М. Кирилов, В. Виноградов, Р. Некрасов // Комбикорма. - 2006. - № 5. - С. 57-58.

4. Рекомендации по использованию жиров в кормлении сельскохозяйственных животных / А. А. Алиев [и др.]. - Москва, 1976. - 14 с.

5. Зельнер, В. Р. Использование жира и жирных кислот в кормлении сельскохозяйственных животных / В. Р. Зельнер, Н. А. Смекалов. - Москва, 1972. - 78 с.

6. L-карнитин в рационах кур / Т. Околелова [и др.] // Комбикорма. - 2005. - № 7. - С. 51.

7. Журавлёв, Е. Роль L-карнитина в питании свиней / Е. Журавлёв // Животноводство России. - 2006. - № 8. - С. 27.

8. Клюге, Х. Полноценная добавка в кормлении свиней. Влияние потребления L-карнитина на молочность свиноматок / Х. Клюге, С. Якобс // Белорусское сельское хозяйство. - 2005. - № 9(41). - С. 26.

9. The effects of dietary carnitine, betaine, and chromium nicotinate supplementation on growth and carcass characteristics in growing-finishing pigs / J. W. II. Smith [et al.] // J. Anim. Sci. -1994. - Vol. 72 (Suppl. 1). - P. 1054.

10. Dietary L-carnitine suppresses mitochondrial branched-chain keto acid dehydrogenase activity and enhances protein accretion and carcass characteristics of swine / K. Q. Owen [et al.] // J. Anim. Sci. - 2001. - Vol. 79. - P. 3104-3112.

11. Baumgartner, M. Typical L-carnitine contents in feedstuffs. L-carnitine in Animal Nutrition / M. Baumgartner, R. Blum. - Basle, 1997.

12. Bieber, L. Carnitine / L. Bieber // Ann Rev. Biochem. - 1988. - Vol. 57. - P. 261-283.


Review

For citations:


Mukhaeva N.L. Carnitine Usage in Diets for Young Piglets at Fattening. Zootechnical Science of Belarus. 2008;43(2):155-162. (In Russ.)

Views: 84


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)