Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Productiveness and Quality of Grain Forage Composed of New Kinds of Crops

Abstract

It was determined that the greatest yield of green mass at one hay-crop (50,0 tonns/hec) and after-grass (61,3 tonns/hec) usage supplied sugar sorghum. It is determined that haylage composed of new crops (paiza, sorghum, millet) in pure and in mixed sowings with legumes and crucifers has a high energetic nutrition: 9,40-9,75 MJ of exchange energy and 0,89-0,94 forage units in 1 kg of dry substance. Usage of haylage with paiza and lupine in diets for lactating cows raises the daily milk yield at 6,8%.

About the Authors

A. L. Zinovenko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


Zh. A. Gurinovitch
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


E. G. Kot
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


E. P. Khodaryonok
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


D. V. Shibko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Шлапунов, В. Н. Кормовое поле Беларуси / В. Н. Шлапунов, В. С. Цыдик. - Барановичи : Баранов. укрупн. тип., 2003. - 118 с.

2. Анохина, Т. А. Возделывание пайзы в Беларуси / Т. А. Анохина, Р. М. Кадыров, С. В. Кравцов // Современные ресурсосберегающие технологии производства растениеводческой продукции в Беларуси : сб. науч. материалов. - Мн. : УП «ИВЦ Минфина», 2007. - С. 300-303

3. Шлапунов, В. Н. Нетрадиционные и малораспространенные кормовые культуры / В. Н. Шлапунов, Т. Н. Лукашевич // Современные ресурсосберегающие технологии производства растениеводческой продукции в Беларуси : сб. науч. материалов. - Мн. : УП «ИВЦ Минфина», 2007. - С. 292-299

4. Власов, В. Г. Результаты экологического испытания сорговых / В. Г. Власов // Кормопроизводство. - 2005. - № 1. - С. 23

5. Гайко, Н. Т. Сено и сенаж из сорговых / Н. Т. Гайко, Н. Я. Коломиец, Г. В. Метлина // Кукуруза и сорго. - 1997. - № 5. - С. 22-23

6. Сорго: первые шаги новой культуры в Беларуси / Р. Г. Юровский [и др.] // Стратегия и тактика экономически целесообразной адаптивной интенсификации земледелия : материалы Междунар. науч.-практической конф. В 2-х т. Т. 1: Земледелие и растениеводство / под общ. ред. д-ра с.-х. наук М. А. Кадырова. - Мн. : УП «ИВЦ Минфина», 2004. - С. 195-203.

7. Полищук, А. А. Смешанные посевы рапса с однолетними злаками в Западной Сибири / А. А. Полищук, Н. Н. Кашеварова, К. А. Никкарь // Кормопроизводство. - 2006. - № 4. - С. 23-25.

8. Бурлака, В. А. Горохово-просяная смесь - важный резерв повышения качества кормов / В. А. Бурлака, И. В. Чепрасов // Полевое кормопроизводство. - 2005. - № 5. - С. 13-15.

9. Медведев, П. Ф. Кормовые растения европейской части СССР: справочник / П. Ф. Медведев, А. И. Сметанникова. - Л. : Колос, 1981. - 223 с.

10. Попков, А. Резервы укрепления кормовой базы для скотоводства / А. Попков // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2006. - № 10. - С. 18-21

11. Подобед, Л. Совершенствование классификации кормов и кормовых средств / Л. Подобед // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2006. - № 12. - С. 29-31.


Review

For citations:


Zinovenko A.L., Gurinovitch Zh.A., Kot E.G., Khodaryonok E.P., Shibko D.V. Productiveness and Quality of Grain Forage Composed of New Kinds of Crops. Zootechnical Science of Belarus. 2008;43(2):65-72. (In Russ.)

Views: 74


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)