Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Effectiveness of Different Kinds of Voluminous Forages with Different Protein Degradability Usage in Diets for Calves

Abstract

Researches helped to determine that different kinds of voluminous forages give different productive effect in diets of calves of aftermilk phase. The greatest average daily weight gains had young calves that received hay (1046g) and green mass haylage (1053g). And usage of hay with the lowest protein degradability promoted stable weight gain raise compared to control at 6,95 % (Р < 0,05). Grass with haylage promoted stable weigh gain at 7,67% (Р < 0,05).

About the Author

O. F. Ganushchenko
RUE "Vitebsk Regional Agricultural Experimental Station of the National Academy of Sciences of Belarus"
Russian Federation


References

1. Кормовые нормы и состав кормов: справочное пособие / А. П. Шпаков [и др.] - 2-е изд., перераб. и доп. - Витебск : УО «ВГАВМ», 2005. - 475 с.

2. Яцко, Н. А. Эффективность использования кормов в скотоводстве / Н. А. Яцко // Животноводство Беларуси. - 1998. - № 1. - С. 14-16.

3. Биологическая полноценность кормов / Н. Г. Григорьев [и др.]. - М. : Агропромиздат, 1989. - 287 с.

4. Григорьев, Н. Г. К вопросу о современных проблемах в оценке питательности кормов и нормировании кормления животных / Н. Г. Григорьев // Сельскохозяйственная биология. - 2001. - № 2. - С. 89-100.

5. Зоотехнический анализ кормов / Е. А. Петухова [и др.]. - 2-е изд., перераб. и доп. - М. : Агропромиздат, 1989. - 239 с.

6. Перечень государственных стандартов, технических условий и других нормативных актов, применяемых в деятельности лабораторий ветеринарного контроля предприятий РБ : утв. 24 марта 2000 г. / М-во сельского хоз-ва и продовольствия Респ. Беларусь. - М., 2001.


Review

For citations:


Ganushchenko O.F. Effectiveness of Different Kinds of Voluminous Forages with Different Protein Degradability Usage in Diets for Calves. Zootechnical Science of Belarus. 2008;43(2):25-33. (In Russ.)

Views: 91


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)