Reserves of Beef Production Profitability
Abstract
It is stated that preparation of high-energy mixed forages for young cattle of first period with the help of mobile machine “Triolet” and for second period animals with the help of microforagetools and dispensers PMM-5 and KP-F-10, let us decrease energy spends for production and dispensing of forages at 43,7%. Production of self-produced mixed forages at mobile machines “Mercedes” and “Mann” lets us save energy sources and decrease forage cost. Prime cost of one forage unit was 241,9 roubles. Reconstruction of rooms and equipment modernization lets decrease energy spends by 2006 2,34 times, GSM - at 1,8 times. Energy spends for 1 c of daily growth were 36,7 kilowatt/h, GSM - 2,5 liters. Study of growth character and animal meat productiveness, as well as effectiveness of beef productiveness let us consider that nowadays in conditions of industrial complexes fattening of Black-motley breed bulls is appropriate to do up to 510-515 kg body weight (after starvation period). As a result at one and the same herd we can get more beef, as well as we can completely use the genetic potential, the profit growth and beef production profitability level makes up to 27,6%.
About the Author
A. A. SkakunRussian Federation
References
1. Попков, А. Резервы укрепления кормовой базы для скотоводства / А. Попков // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2006. - № 10. - С. 18-21.
2. Киеня, Е. Программа социально-экономического развития Республики Беларусь на 2006-2010 годы и направления ее реализации в аграрном секторе / Е. Киеня // Аграрная экономика. - 2006. - № 12. - С. 5-10.
3. Рынок мяса и мясной продукции / З. М. Ильина [и др.]. - Мн., 2003. - 120 с.
4. Кадыров, М. Травяные корма - основа животноводства / М. Кадыров, П. Васько, П. Чекель // Белорусская нива. - 2006. - № 95. - С. 3.
5. Шейко, И. П. Проблемы и пути развития животноводства Беларуси / И. П. Шейко // Вестник БГСХА. - 2004. - № 3. - С. 53-57.
6. Севернев, М. М. Неотложные проблемы животноводства / М. М. Севернев, И. П. Шейко // Весцi Нацыянальнай акадэмii навук Беларусi. - 2006. - № 4. - С. 67-70.
7. Гусаков, В. Страна деревней богатеет / В. Гусаков // Белорусская нива. - 2005. - 1 апр.
8. Касьянов, Г. И. Технология продуктов для детского питания / Г. И. Касьянов, В. А. Ломачевский, А. Н. Самсонова. - Ростов-на-Дону : Март, 2001. - 252 с.
9. Мысик, А. Т. Развитие животноводства в странах мира / А. Т. Мысик // Животноводство. - 2003. - № 1. - С. 2-9.
10. Кива, А. А. Биоэнергетическая оценка и снижение энергоемкости технологических процессов в животноводстве / А. А. Кива, В. М. Рабштына, В. И. Сотников. - М. : Агропромиздат, 1990. - 176 с.
11. Временная методика энергетического анализа в сельскохозяйственном производстве / М. М. Севернев [и др.]. - Мн., 1991. - 126 с.
12. Севернев, М. М. Энергосберегающие технологии в сельскохозяйственном производстве / М. М. Севернев - М. : Колас, 1992. - 190 с.
13. Оценка мясной продуктивности и определение качества мяса убойного скота : методические рек. / ВНИИМС. - Оренбург, 1984. - 54 с.
Review
For citations:
Skakun A.A. Reserves of Beef Production Profitability. Zootechnical Science of Belarus. 2007;42:462-468. (In Russ.)