Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Carnitine and high level of lipids influence at meat productiveness of pigs at fattening

Abstract

Carnitine plays the key role in fat metabolism as co-ferment. It is contained almost in all cells of an organism; it is responsible for fat acids oxidation and transport for their usage as energy source. Results of control animal slaughter of pigs that were given carnitine are presented. Supplements of carnitine in diets with high lipids content in dose of 20 g per 1 tone of mixed forage lets us raise average daily growth of live weight at 2,7%. Usage of carnitine has a good impact at slaughter traits of pigs and raises their slaughter outcome at 3,8%.

About the Author

N. L. Muhaeva
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Кабанов, В. Д. Интенсивное производство свинины : учебники и учеб. пособия для студ. высш. учеб. заведений / В. Д. Кабанов. - М., 2003. - 380 с.

2. Ковалевский, В. Ф. Мясная продуктивность и качество туш при использовании в их рационах мультиэнзимных композиций / В. Ф. Ковалевский // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр. к 55- летию ин-та. Т. 39. - Гродно, 2004. - С.228-234.

3. Раманау, А. L-карнитин стимулирует использование жиров и сохраняет белок у подсосных свиноматок /А. Раманау, Х. Клюге, К. Эдер // Промышленное и племенное свиноводство. - 2005. - № 5. - С. 46-48.

4. Ленинджер, А. Основы биохимии : пер. с англ. Т. 2. / А. Ленинджер. - М., 1985. - 620 с.

5. Kaiser, U. Einflub einer L-carnitinzulage im Futter von hochtragenden und saugenden Sauen auf die Aufzuchtleistung und den Carnitinstatus bei Sauen und Ferkeln: Inaugural - dissertation zur Erlangung des Grades eines Doctor Medicinae Veterinariae / Udo Kaiser. - Hannover, 1997. - 86 p.

6. Geyer, M. Influence of an emulsion with an active L-carnitin-component on spermatogenesis of AI boars / M. Geyer // International Congress on Biotechnology in Animal Reproduction, 16-18 Sep. -Velke Losiny, 2004. - P. 89.

7. Корма и биологически активные вещества / Н. А. Попков [и др.]. - Мн. : «Беларуская навука», 2005. - 720 с.

8. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Мн., 1967. - 326 с.


Review

For citations:


Muhaeva N.L. Carnitine and high level of lipids influence at meat productiveness of pigs at fattening. Zootechnical Science of Belarus. 2007;42:327-333. (In Russ.)

Views: 81


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)