Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Influence of Ration Structure on Metabolism of In-calf Dry-milking Cows

Abstract

As a result of researches a structure of diets for in-calf dry-milking cows containing higher energy and protein is developed. Inclusion in diet structure of in-calf dry-milking cows up to 34% of concentrates and raise of energy and protein norm at 10% lets us raise digestibility of nutrients at 0,2-3,0%, comprehensibility of minerals - at 0,2-4,9, daily growth gain at 7,2%, live weight of calves born - at 3,3% and their average daily growth during the first month - at 8,3%, milk production raise at 4,8%.

About the Authors

V. A. Dedkovsky
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


A. I. Sahanchuk
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


I. I. Goryachev
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


T. G. Kozinets
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


T. B. Dargel
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


E. V. Goryacheva
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Дмитроченко, А. П. Оценка энергетической и комплексной питательности рационов и кормов и полноценности кормления животных / А. П. Дмитроченко // Кормление с.-х. животных. - Л-М., 1960. - С. 329-362.

2. Зинченко, Л. И. Прогнозирование потребления сухого вещества корма лактирующими коровами / Л. И. Зинченко // Сельскохозяйственная биология. - 1988. - № 3. - С. 26-29.

3. Забегалова, Н. Н. Методические рекомендации по организации полноценного кормления с уровнем продуктивности 5000-7000 кг молока / Н. Н. Забегалова. - Вологда, 1986. - 36 с.

4. Волтин, В. И. Системы кормления высокопродуктивных коров / В. И. Волтин // Зоотехния. - 2000. - № 8. - С. 16-19.

5. Клеймёнов, Н. И. Влияние уровней кормления в начале лактации коров на обмен веществ и молочную продуктивность / Н. И. Клеймёнов, Н. В. Груздев, П. А. Науменко // Энергетическое питание сельскохозяйственных животных. - М., 1982. - С. 55-62.

6. Шевченко, И. М. Общие вопросы молочного скотоводства / И. М. Шевченко // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2006. - № 5. - С. 11-19.

7. Томмэ, М. Ф. Методика определения переваримости кормов и рационов / М. Ф. Томмэ, А. В. Модянов. - М., 1969. - 390 с.

8. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Мн., 1967. - 326 с.


Review

For citations:


Dedkovsky V.A., Sahanchuk A.I., Goryachev I.I., Kozinets T.G., Dargel T.B., Goryacheva E.V. Influence of Ration Structure on Metabolism of In-calf Dry-milking Cows. Zootechnical Science of Belarus. 2007;42:237-244. (In Russ.)

Views: 105


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)