Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Meat Qualities and Physic-Chemical Parameters of Meat and Fat of Different Genotypes Young Pigs

Abstract

It is determined that boars of Pietrain Breed with double-bred sows1/2 Big White Breed x1/2 Landrace Breed let us get carcass with fat thickness of 13,7 mm, lion of 59 cm2 and ham weight of 12,3 kg. It is also determined that young pigs of all experimantal groups had lower pH level in 24h after slaughter and made up almost a norm of 5,98-6,03 acidity units. It indicates the absence of PSE and PDF defects in meat. Meat of tri-fetus young pigs is characterized with the best water-holding quality and the worst coloring intensity (Big White Breed x Landrace) x Pietrain - 53,24% and 88,2 extinction units correspondingly. It is determined that the meat of animals of (Big White Breed x Landrace) x Pietrain genotype had the lowest water content and the highest content of intramuscular fat, that informs us on better mellowness and delicacy of such pork.

About the Authors

I. V. Anihovskaya
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


A. P. Mal’Tchevskaya
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry"
Russian Federation


References

1. Крючковский, А. Г. Сравнительная оценка мясной продуктивности и качества мяса у свиней различных генотипов / А. Г. Крючковский, Д. Н. Лейман, С. Н. Гераськин // Племенная работа в животноводстве : сб. науч. тр. - Новосибирск, 1991. - С. 51-55.

2. Фролова, И. Откормочные и мясные качества двух- и трехпородных помесей / И. Фролова, В. Дунина, Е. Джунельбаев // Свиноводство. - 2005. - № 6. - С. 20.

3. Шейко, И. П. Племенная работа в свиноводстве Республики Беларусь / И. П. Шейко // Свиноводство. - 2001. - № 1. - С. 5-9.

4. Татулов, Ю. В. Стандартизация производства высококачественной свинины в России / Ю. В. Татулов // Свиноферма. - 2006. - № 7. - С. 37-39.

5. Денисевич, В. Л. Влияние прилития крови свиней породы пьетрен на качество свинины белорусской черно-пестрой породы / В. Л Денисевич, Е. А. Левкин // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр. Т. 37 / Науч.-исслед. ин-т животноводства Нац. акад. наук Беларуси ; науч. ред. И. П. Шейко. - Мн. : БИТ «Хата», 2002. - С. 93-94.

6. Rak, В. Quality of meat from fattening pigs by pietrain purebred and crossbred boars / B. Rak, , G. Michalska, W. Kapelanski // Natural sciences. - 1999. - № 2. - Р. 63-70.


Review

For citations:


Anihovskaya I.V., Mal’Tchevskaya A.P. Meat Qualities and Physic-Chemical Parameters of Meat and Fat of Different Genotypes Young Pigs. Zootechnical Science of Belarus. 2007;42:3-8. (In Russ.)

Views: 73


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)