Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

STUDY OF THE INTERNAL ENVIRONMENT OF THE RUMEN AND ITS WORKING EFFICIENCY IN CONNECTION WITH CHANGES IN DIETS DURING THE TRANSITION PERIOD

Abstract

The transition period has a special place in the dairy cow management, since the productivity of the cow and its subsequent health depend on it. In this regard, it is necessary to monitor the condition of the animal’s rumen. The paper contains the results of studies on the qualitative and quantitative composition of the rumen microbiota during the transition period, indicating changes in the number of some groups of microorganisms in connection with the change of diets. Indicators of rumen digestion in experimental samples at stable readings of internal rumen environment (t = 38.538.9 °C, pH 6.35-6.63) show a positive effect of the diet on the rumen microbiota, since the qualitative composition of microorganisms is normalized. 

About the Authors

A. I. Sakhanchuk
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


E. G. Kot
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


M. G. Kallaur
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


T. A. Burakevich
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Breeding
Belarus


References

1. Харитонов Е. Анализ кормовых рационов для высокопродуктивного молочного скота различных регионов страны / Е. Харитонов // Молочное и мясное скотоводство. – 2012. №. 4. – С. 11-15.

2. Овсянников, А. И. Основы опытного дела в животноводстве / А. Т. Овсянников. – Москва : Колос, 1976. – 163 с.

3. Владимиров, Ф. Е. Исследования рН и температуры рубца для диагностики ацидоза у дойных коров / Ф. Е. Владимиров, В. В. Кирсанов, Д. Ю. Павкин // Вестник ВНИИМЖ. – 2019. № 4(36). – С. 196-199.

4. Саймон Тернер А., Уэйн Макилрайт К., Леа и Фебигер. Методы хирургии крупных животных. 1982.

5. Канюлирование рубца. / Universityldaho. – комитет по уходу и использованию животных. – 2006. 3 с.

6. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. – Изд. 3 испр. – Минск : Высшая школа, 1973. – 320 с.

7. Фаттахова, З. Ф. состояние рубцового пищеварения у коров при разной расщепляемости протеина / З. Ф. Фаттахова // Учёные записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. – 2013. – Т. 213. – С. 300-303.

8. Матяев, В. И. Расщепление сырого протеина кормов рациона в рубце высокопродуктивных дойных коров / В. И. Матяев., И. С. Андрин // Вестник Ульяновской ГСХА. – 2015. № 1. – С. 102-105.

9. Температура и уровень рН рубца КРС как показатели вероятности репродуктивного успеха / А. С. Дорохов [и др.] // Вестник НГИЭИ. 2019. №6 (97). – С. 117-126.

10. Температура и уровень pH рубца как показатели вероятности репродуктивного успеха / А. С. Дорохов [и др.] // Вестник НГИЭИ. 2019. № 6. – С. 117–125.


Review

For citations:


Sakhanchuk A.I., Kot E.G., Kallaur M.G., Burakevich T.A. STUDY OF THE INTERNAL ENVIRONMENT OF THE RUMEN AND ITS WORKING EFFICIENCY IN CONNECTION WITH CHANGES IN DIETS DURING THE TRANSITION PERIOD. Zootechnical Science of Belarus. 2023;58(2):123-131. (In Russ.)

Views: 152


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)