Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

DRY ENZYMATIC FEED ADDITIVE STABILITY STUDY

Abstract

One of the most important criteria for the quality of the feed is the stability of the indicators guaranteed by its manufacturer. Arrangement of optimal storage conditions, compliance with norms and rules for the use of various feed additives provide a productive effect. The aim of our work was to study the stability of fermentation activities of the Fekord-MP dry enzymatic feed additive in different modifications (group 1 and group 2). The tests for compliance of the enzymatic feed additive with the requirements of technical specifications TU BY 200058575.042-2018 were conducted in vitro at the beginning and after the storage period according to the generally accepted methods. The research found that during the storage period of 1 year, the Fekord-MP dry enzymatic feed additive in different concentrations (group 1 and group 2) met the requirements of technical specifications in terms of physical and chemical properties. Under observance of storage regulations, the stability of the quality indicators of fermentation activities declared by the manufacturer is preserved.

About the Authors

E. A. Kapitonova
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Belarus


A. Y. Czirwinski
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Belarus


References

1. Ветеринарно-санитарные показатели мяса птицы при включении в рацион нанобиокорректора «ВитоЛад» / М. А. Гласкович [и др.] // Учёные записки УО ВГАВМ. – 2010. – Т. 46, № 1-2. – С. 111-114.

2. Голушко, В. М. Сравнительный анализ применения биологически активных препаратов и их влияние на качество животноводческой продукции / В. М. Голушко, Е. А. Капитонова // Учёные записки УО ВГАВМ. – 2008. – Т. 44, № 2-1. – С. 174-177.

3. Инновационное развитие агропромышленного комплекса как фактор конкурентоспособности: проблемы, тенденции, перспективы : коллективная монография. В 2 чч. Ч. 2 / К. Амброжы-Дереговска [и др.]. – Киров, 2020. – 430 с.

4. Капитонова, Е. А. Профилактика заболеваний птиц путём введения в рацион цыплят-бройлеров биологически активных веществ / Е. А. Капитонова // Труды Всероссийского НИИ экспериментальной ветеринарии им. Я.Р. Коваленко. – Москва, 2009. – Т. 75. – С. 329-331.

5. Капитонова, Е. А. Рекомендации по применению ферментных препаратов «Экозим», «Витазим» и биокорректора «ВитоЛад» в промышленном птицеводстве : рекомендации / Е. А. Капитонова, М. А. Гласкович, Л. В. Шульга. – Витебск : ВГАВМ, 2010. – 32 с.

6. Капитонова, Е. А. Гуминовые кислоты как фактор стимуляции продуктивности сельскохозяйственных животных / Е. А. Капитонова // Продовольственная безопасность: от зависимости к самостоятельности : материалы междунар. науч.-практ. конф. – Смоленск, 2017. – С. 201-206.

7. Капитонова, Е. А. Эффективность использования гуминовых кислот при выращивании сельскохозяйственной птицы / Е. А. Капитонова, Ю. М. Пчельникова, А. Ю. Чирвинский // Зоотехническая наука Беларуси : сб. науч. тр. – Жодино, 2018. – Т. 53, ч. 2. – С. 151-158.

8. Капитонова, Е. А. Рекомендации по применению кормовой добавки – подкислителя кормов Кискад в бройлерном птицеводстве : рекомендации / Е. А. Капитонова. – Витебск : ВГАВМ, 2018. – 11 с.

9. Капитонова, Е. А. Продуктивность цыплят-бройлеров при введении в рацион адсорбента микотоксинов / Е. А. Капитонова, В. А. Медведский // Учёные записки УО ВГАВМ. – 2010. – Т. 46, № 1-2. – С. 136-139.

10. Кочиш, И. И. Эффективность цеолитсодержащих добавок в бройлерном птицеводстве / И. И. Кочиш, Е. А. Капитонова, В. Н. Никулин // Известия Оренбургского ГАУ. – 2020. № 3 (83). – С. 329-334.

11. Медведский, В. А. Рекомендации по применению кормовых добавок «Пекозим фитаза 5000 G» и «Пекозим фитаза 5000 S» 6 рекомендации / В. А. Медведский, Е. А. Капитонова, А. С. Догель. – Минск, 2010. – 111 с.

12. Медведский, В. А. Ферменты «Пекозим фитаза 5000 G» и «Пекозим фитаза 5000 S» в высокопродуктивном птицеводстве / В. А. Медведский, Е. А. Капитонова, М. С. Орда // Учёные записки УО ВГАВМ. – 2010. – Т. 46, № 2. – С. 244-247.

13. Современное состояние и проблемы применения антибиотиков в сельском хозяйстве / Е. А. Капитонова [и др.] // Учёные записки УО ВГАВМ. – 2011. – Т. 47, № 2-1. – С. 284-288.

14. Технология производства продукции животноводства : курс лекций : в 2 чч. Ч. 2. Технология производства продукции скотоводства, свиноводства и птицеводства : учебно-методическое пособие / М. А. Гласкович [и др.]. – Горки : БГСХА, 2017. – 240 с.

15. Экономическая эффективность использования гуминовых кислот в промышленном птицеводстве / Е. А. Капитонова [и др.] // Ветеринарный журнал Беларуси. – 2018. – № 2 (9). – С. 14-18.

16. A feed additive based on lactobacilli with activity against campylobacter for meat-breeding chickens parent flock / A. B. Balykina [et al.] // International Transaction Journal of Engineering, Management and Applied Sciences and Technologies. – 2020. – Т. 11, № 16. – С. 11A– 16 E. DOI: 10.14456/ITJEMAST.2020.314.

17. Evaluation lactic acid bacteria autostrains with anti-campylobacter jejune activity on broiler chickens productivity / Y. E. Kuznetsov [et al.] // International Transaction Journal of Engineering, Management and Applied Sciences and Technologies. – 2020. – Т. 11, № 15. – P. 11A–15S. DOI:10.14456 / ITJEMAST.2020.307.

18. Obtaining Organic Poultry Breeding Products in Prevention of Micotoxicosis / E. A. Kapitonova [et. al.] // OnLine Journal of Biological Sciences. – 2021. – Vol. 21(3). – P. 213220. DOI: 10.3844/ojbsci.2021.213.220.

19. Results of using tripoli on zoohygienic indicators in the raising a parent herd of meat breed chickens / I. I. Kochish [et. al.] // International Transaction Journal of Engineering, Management and Applied Sciences and Technologies. – 2020. – Т. 11, № 15. – С. 11A–15U.

20. Препараты ферментные. Методика выполнения измерений β глюканазной, ксиланазной, целлюлазной активностей: МВИ.МН 3235–2009. – Введ. 30.09.09. – Минск : РУП «Белорус. гос. ин-т метрологии», 2009. – 36 с.


Review

For citations:


Kapitonova E.A., Czirwinski A.Y. DRY ENZYMATIC FEED ADDITIVE STABILITY STUDY. Zootechnical Science of Belarus. 2023;58(1):205-212. (In Russ.)

Views: 183


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)