Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

PECULIARITIES OF MORPHOLOGICAL COMPOSITION OF YOUNG RABBIT CARCASS DEPENDING ON GENDER AND FEEDING CONDITIONS

Abstract

The paper reflects the results of experimental studies of morphological composition of carcasses, cuts of rabbits of meat and meat-and-fell directions of productivity at the age of 120 days, grown using different diets. Small-sized compound feeds with various structure and component ratios were fed to experimental young animals. In the context of three experimental groups, extruded grain components were used; the difference between the groups was to reduce the proportion of extruded barley from 70 to 50% by weight and, accordingly, increase the proportion of soybean grain. The content of hay flour in diets of all the compared groups made 10%. It was determined that French termon rabbits within the weaning period to 120 days of age had rather high growth and development rates compared to rabbits of another breed. They also had higher slaughter and morphological indicators of carcasses, which indicates high ability to intensive growth in comparison with young animals of the Belgian arr breed. It was determined that carcasses contained more muscle tissue at 120 days of age by 16.4% in females and 13.3% in males. The proportion of muscle and fat tissue in general in carcasses increases with age.

About the Authors

E. A. Aksenov
Institute for animal science of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine
Russian Federation


I. А. Pomitun
Institute for animal science of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine
Russian Federation


О. V. Korch
Institute for animal science of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine
Russian Federation


V. S. Petrash
Institute for animal science of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine
Russian Federation


References

1. Нестер, В. В. Мясная продуктивность и качество мяса некоторых пород кроликов в зависимости от условий выращивания и сроков убоя : автореф. дисс. … канд. с.-х. наук / Нестер В.В. - Москва, 1976. - 26 с.

2. Рогов, И. А. Общая технология мяса и мясопродуктов / И. А. Рогов, А. Г. Забашта, Г. П. Казюлин. - Москва : Колос, 2000. - 367 с.

3. Харламов, К. В. Продукция кролиководства : учеб.-мет. пособие / К. В. Харламов, Н. И. Тинаев. - Москва : ЗооВетКнига, 2015. - 188 с.

4. Калугин, Ю. Мясо кроликов как диетический продукт / Ю. Калугин, Н. Балакирев, О. Федорова // СФЕРА: Мясная промышленность. - 2016. - №. 6. - С. 56-57.

5. Погорєлова, А. О. Морфологічна та біохімічна оцінка кролятини залежно від віку забою / А. О. Погорєлова, Г. А. Коцюбенко // Вісник аграрної науки Причорномор’я. - 2016. - Вип. 2, ч. 1 - С. 191-198.

6. Балакирев, Н. А. Кролиководство - перспективная отрасль животноводства / Н. А. Балакирев, Ю. А. Калугин // Ветеринария, зоотехния и биотехнология. - 2015. - № 7. - С. 20-23.

7. Калугин, Ю. А. Кормление кроликов / Ю. А. Калугин. - Москва : Агропромиздат, 1985. - 112 с.

8. Сысоев, В. С. Кролиководство / В. С. Сысоев, В. Н. Александров. - Москва : Агропромиздат, 1985. - 271 с.

9. Тинаев, Н. И. Морфологический состав тушек и отрубов у чистопородного и гибридного молодняка кроликов / Н. И. Тинаев, А. Р. Жвакина, К. В. Харламов // Кролиководство и звероводство. - 2016. - № 2. - С. 10-12.

10. Химический состав и питательность мякоти тушек и отрубов гибридного и чистопородного молодняка кроликов / А. Р. Жвакина, Н. И. Тинаев, И. Ю. Трухин, Е. В. Голованова // The Agrarian Scientific Journal. - 2017. - №. 9. - С. 10-14.

11. ГОСТ 7686-88. Кролики для убоя. Технические условия. - Введ. 01.07.89, взамен ГОСТ 7686-55. - Москва, 1988. - 3 с.


Review

For citations:


Aksenov E.A., Pomitun I.А., Korch О.V., Petrash V.S. PECULIARITIES OF MORPHOLOGICAL COMPOSITION OF YOUNG RABBIT CARCASS DEPENDING ON GENDER AND FEEDING CONDITIONS. Zootechnical Science of Belarus. 2020;55(1):228-238. (In Russ.)

Views: 90


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)