Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Effect of sodium oxihumate on rumen fermentation in growing cattle

Abstract

Sodium oxihumate fed to steers aged from 2 to 6 mo. at the rate of 0.3 - 0.5 mg/kg LW had a stimulating effect on rumen fermentation resulting in higher quantity of infusoria by 4.5 - 7.5% and higher concentration of VFA and protein nitrogen by 17.8 and 13%, respectively.

About the Author

I. V. Sutchkova
Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine
Russian Federation


References

1. Иванов И.К., Степанченко Л.М. и др. Применение препарата из торфа для повышения сохранности продуктивных качеств цыплят-бройлеров // Технические и ветеринарные аспекты промышленности птицеводства: Межвуз. сб. науч. тр. - Мн.: Ураджай, 1988. - Вып. 1. - С. 78-83.

2. Бледнов В.А., Никитина М.М. Оксидат торфа в рационах телят // Аграрная наука. - 1999. - № 2. - С. 29.

3. Кашицкий Э.С., Козин В.М., Улащик В.С. и др. Технологические аспекты получения и использования лечебных препаратов из торфа и сапропелей // Известия Белорусской инженерной академии. - 1999. - № 2 (8). - С. 53-56.

4. Наумова Т.В., Райцина Т.И., Овчинников Т.Ф. и др. Гидролитическая декструкция торфа как биологически активного препарата // Торф в народном хозяйстве: Тезисы докл. Всесоюз. конф. - Томск, 1991. - С. 185.

5. Наумова Г.В., Шанбанович Г.Н. Яцко Н.А. и др. Использование оксигумата торфа в растениеводстве и рационах молодняка крупного рогатого скота // Известия Белорусской инженерной академии. - 1999. - № 2 (8). - С. 49-52.

6. Панова В.А., Радчиков В.Ф., Лосев Н.В. Эффективность скармливания биологически активного препарата оксидата торфа (ОТ) молодняку крупного рогатого скота // Зоотехническая наука Беларуси: Сб. науч. тр. / РУП «НИИ животноводства НАН Беларуси». - Мн., 2002. - Т. 37. - С. 173-176.


Review

For citations:


Sutchkova I.V. Effect of sodium oxihumate on rumen fermentation in growing cattle. Zootechnical Science of Belarus. 2003;38:283-286. (In Russ.)

Views: 58


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)