Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

The influence of dry distillers grains on rumen fermentation and blood biochemical composition

Abstract

Dry distillers grains fed to growing steers activated microbiologic processes in rumen resulting in lower ammonia concentration by 15% (P<0.05) and higher levels of total and protein nitrogen by 6.5 and 5.0% (P<0.05). Owing to activated metabolism the concentration of total protein and protein nitrogen in blood increased by 6 and 7%, respectively, and the concentration of urea decreased by 24%.

About the Author

S. V. Piliuk
RUE «Institute of Animal husbandry of the National academy of sciences of Belarus»
Russian Federation


References

1. Драганов И.Ф. Барда и пивная дробина в кормлении скота и птицы. - М.: Россельхозиздат, 1986. - 136 с.

2. Козлов Н.В. Мясная продуктивность бычков в зависимости от постановочной массы при откорме на рационах с бардой // Зоотехническая наука Беларуси: Сб. науч. тр. / БелНИИЖ. Т 21. - Мн., 1980. - С. 82-84.

3. Солнцев К.М. Улучшать качество комбикормов // Животноводство. - 1985. - № 6. - С. 31-34.

4. Эрнст Л.К. Интенсификация и повышение эффективности производства молока и мяса. - М.: ВА Агропромиздат., 1988. - 250 с.


Review

For citations:


Piliuk S.V. The influence of dry distillers grains on rumen fermentation and blood biochemical composition. Zootechnical Science of Belarus. 2003;38:260-264. (In Russ.)

Views: 81


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)