Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

NUTRITIONAL VALUE OF WET ROLLED PRESERVED CORN

Abstract

It is established that the use of biological preservative Bioplant-ultra for preparation of wet preserved corn at a dose of 4 grams per ton has a positive effect on preservation of feed and allows to prepare high quality feed with dry matter nutrition value of 11.88 MJ of metabolizable energy not inferior in nutritional characteristics to corn prepared with chemical preservative «Promir» (11.95 MJ).

About the Authors

А. L. Zinovenko
RUE «Scientific and practical center of the National academy of sciences of Belarus for Animal Husbandry»
Russian Federation


N. V. Pilyuk
RUE «Scientific and practical center of the National academy of sciences of Belarus for Animal Husbandry»
Russian Federation


Е. P. Khodarenok
RUE «Scientific and practical center of the National academy of sciences of Belarus for Animal Husbandry»
Russian Federation


D. V. Shibko
RUE «Scientific and practical center of the National academy of sciences of Belarus for Animal Husbandry»
Russian Federation


А. P. Shugoleeva
RUE «Scientific and practical center of the National academy of sciences of Belarus for Animal Husbandry»
Russian Federation


Т. V. Apanovich
RUE «Scientific and practical center of the National academy of sciences of Belarus for Animal Husbandry»
Russian Federation


References

1. Голушко, В. М. Производство и использование в свиноводстве влажного консервированного зерна кукурузы / В. М. Голушко, А. Н. Бич, С. А. Линкевич. - Жодино, 2007. - 27 с.

2. Химическое консервирование фуражного зерна высокой влажности / М. Т. Таранов [и др.]. // Технология животноводства и кормопроизводства в северном Казахстане : тр. Северного НИИЖ. - Новосибирск, 1972. - Т. 3. - С. 90-95.

3. Ганущенко, О. Ф. Эффективность заготовки и использования силосованных кормов, приготовленных с применением бактериальных консервантов : аналит. обзор / О. Ф. Ганущенко ; Белорусский научный институт внедрения новых форм хозяйствования в АПК. - Минск, 2003. - 60 с.

4. Евтисова, С. Х. Консервирование с применением молочнокислых заквасок / С. Х. Евтисова // Кормопроизводство. - 1998. - № 7. - С. 28-30.

5. Киров, Н. Консервирование влажного зерна / Н. Киров, О. Божинова, Л. Недялков - Москва : Колос, 1982. - 159 с.

6. Селезнёв, А. Д. Силосование зерна в плющеном виде - энергосберегающий способ заготовки зерна / А. Д. Селезнёв, В. Н. Савиных, С. В. Гаврилович // Ресурсосберегающие технологии в сельскохозяйственном производстве : сб. ст. междунар. науч.-практ. конф. - Минск, 2004. - Т. 2. - С. 63-68.

7. Технология плющения ржи / В. Сысуев [и др.] // Комбикорма. - 2004. - № 6. - С. 20-21.

8. Овсянников, А. И. Основы опытного дела в животноводстве / А. И. Овсянников. - Москва, 1976. - 304 с.

9. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Изд. 3-е испр. - Минск : Вышэйшая школа, 1973. - 320 с.


Review

For citations:


Zinovenko А.L., Pilyuk N.V., Khodarenok Е.P., Shibko D.V., Shugoleeva А.P., Apanovich Т.V. NUTRITIONAL VALUE OF WET ROLLED PRESERVED CORN. Zootechnical Science of Belarus. 2017;52(1):202-208. (In Russ.)

Views: 95


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)