Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

The influence of supplemented whey on digestibility and availability of nutrients by calves

Abstract

The results of our investigation showed that diets supplemented with condensed hydrolyzed whey (CHW) (4g/kg LW) and condensed fermented whey (CFW) (8g/kg LW) enfavoured the digestibility of nutrients: DM, OM, crude fiber and non-nitrogenous substances digestibility was 2, 2.7 - 4.4, 2.2%, respectively, higher than in control group. The level of red blood cells and haemoglobin in calves on a diet with CHW was 7.6 and 4.8% higher.

About the Author

A. N. Kot
RUE «Institute of Animal husbandry of the National academy of sciences of Belarus»
Russian Federation


References

1. Воеводина Е.М. Скармливание телятам - молочникам сухой и сгущенной молочной сыворотки // Животноводство. - 1972. - № 7. - С. 76-77.

2. Горбач Н.В. Сравнительная эффективность использования СГОЛ и СССМ в рационах поросят // Актуальные проблемы интенсификации производства продукции животноводства: Сб. материалов междунар. науч.-произв. конф. (12-13 окт. 1999 г.). - Жодино, 1999. - С. 135-137.

3. Давидов Р.Б., Файнчар Б.И. Питательная ценность и биологические свойства молочной сыворотки // Молочная промышленность. - 1971. - № 12. - С. 12-14.

4. Дмитриев А.М., Нехведович Н.В. Микробиологическая переработка лактозосодержащего молочного сырья - резерв белково-витаминных кормовых продуктов // Энергоресурсосберегающие технологии переработки сельскохозяйственного сырья: Тез. докл. науч.-практ. конф. ААН РБ. - Мн., 1996. - С. 174-177.

5. Залашко М.В., Залашко Л.С. Микробный синтез на молочной сыворотке // Получение белково-витаминных препаратов для с.-х. животных. - Мн.: «Наука и техника», 1976. - С. 272.


Review

For citations:


Kot A.N. The influence of supplemented whey on digestibility and availability of nutrients by calves. Zootechnical Science of Belarus. 2003;38:214-218. (In Russ.)

Views: 87


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)