Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Pool of free amino acids in blood of pigs receiving gm-soy

Abstract

It was found that when administered in the diet of pigs 5 % GM soy (RR, GTS 40.3.2) and the ratio of the free pool of blood amino acids in pigs have not changed significantly. At the same time there was a significant impact of GM soy on blood pool of free amino acids boars - namely, the reduction of the total content of free amino acids with 310,43 ± 14,960 micromoles to 173,74 ± 2,216 mmol (p <0.004) and the number of replaceable with 214, 92 ± 7,175 micromoles to 124 ± 93 2,615 mmol (p <0.0003) and essential amino acids with 95,51 ± 7,785 micromoles to 48,80 ± 0,399 mmol (p <0.0008). What may indicate a greater sensitivity of male organism to action of environmental factors in comparison with the female.

About the Author

S. G. Zinov’Ev
Institute for Pig Breeding and Agrarian Industrial Production of the NAAS of Ukraine
Russian Federation


References

1. GM Approval Database // International Service for the Acquisition of Agri-Biothech Application (ISAAA) [Electronic resource]. - 2016. - Mode of access: http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/default.asp

2. Clive, J. 2015. 20th Anniversary (1996 to 2015) of the Global Commercialization of Biotech Crops and Biotech Crop Highlights in 2015. ISAAA Brief No. 51. ISAAA: Ithaca, NY.

3. Interaction of the herbicide glyphosate with its target enzyme 5-enolpyruvylshikimate 3-phosphate synthase in atomic detail / E. Schönbrunn [et al.] // PNAS. - 2001. - Vol. 98. - P. 1376-1380

4. DTREEv2, a computer-based support system for the risk assessment of genetically modified plants / I. Pertry [et al.] // New Biotechnology. - 2014. - Vol. 31(2). - P. 166-171

5. Закревский, В. В. Генетически модифицированные организмы растительного происхождения: проблемы и перспективы их использования в питании населения России / В. В. Закревский // Вопросы здорового и диетического питания. - 2011. - № 1. - С. 49-58.

6. Кузнецов, В. В. Генетически модифицированные сельскохозяйственные культуры и полученные из них продукты: пищевые, экологические и агротехнические риски / В. В. Кузнецов, А. М. Куликов, В. Д. Циденбаев // Известия аграрной науки. - 2010. - Т. 8, № 3. - С. 10-30.

7. A comparison of the effects of three GM Corn varieties on mammalian health / G. S. de Vendomois [et al.] // Int. J. Biol. Sci. - 2009. - № 5 (7). - P. 706-726.

8. No scientific consensus on GMO safety / A. Hilbeck [et al.] // Environmental Sciences Europe. - 2015. - Vol. 27. - P. 4

9. Environmental risk assessment of genetically modified plants - concepts and controversies / A. Hilbeck [et al] // Environmental Sciences Europe. - 2011. - Vol. 23. - P. 13.

10. Методики исследований по свиноводству / ВАСХНИЛ., Южное отделение. - Харьков, 1977. - 181 с.

11. Бейли, Дж. Методы химии белков / Дж. Бейли. - М. : Мир, 1985. - 287 с.

12. Бенсон, Дж. В. Хроматографический анализ аминокислот и пептидов на сферических смолах и его применение в биохимии и медицине / Дж. В. Бенсон, Дж. А. Патерсон // Новые методы анализа аминокислот, пептидов, белков. - Москва : Мир, 1979. - С. 9-84.

13. Рядчиков, В. Г. Улучшение зерновых белков и их оценка / В. Г. Рядчиков ; под. ред. М. И. Хаджинова. - Москва : Колос, 1978. - 368 с.

14. Stanton, A. Glantz Primer of biostatistics: sixth edition / A. Stanton. - McGraw-Hill Professional, 2005. - 520 p.


Review

For citations:


Zinov’Ev S.G. Pool of free amino acids in blood of pigs receiving gm-soy. Zootechnical Science of Belarus. 2016;51(1):294-300. (In Russ.)

Views: 72


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)