Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

ПРОДУКТИВНОСТЬ РАСТУЩЕГО ОТКАРМЛИВАЕМОГО МОЛОДНЯКА СВИНЕЙ НА НИЗКОПРОТЕИНОВЫХ РАЦИОНАХ

Abstract

Possibility of reducing the crude protein level in diets for young pigs die to physiologically substantiated optimization of amount and intake of essential amino acids is shown. This prerequisite here is control of the amount of lysine per 1 MJ of metabolizable energy of diets, subject to meeting demands for correlations between essential and nonessential amino acids. In 1 kg of feed (14 % humidity) for rearing piglets per 1 MJ of metabolizable energy 0.81 g, in the Ist period of fattening - 0.73 g, in the IInd period - 0.61 g of lysine is required. Levels of other (incl. accessible) essential amino acids is calculated as a percentage relative to lysine: methionine with cystine - 60 %, threonine - 66 %, tryptophan - 19 %. This principle provides the body's need for essential amino acids without excess and allows to reduce the level of crude protein in the compound feeds to 10 % with a significant increase of average daily weight gains at rearing by 74 g, or by 13.4 % (P <0.001), in the Ist period feeding - by 54 g, and in the IInd period - by 41 g (P <0.05). Reducing the crude protein levels in compound feeds saves consumed feed at rearing, in the Ist and IInd periods of fattening, respectively, by 1.9 %, 2.3 and 6.7 %, metabolizable energy - by 1.9 %, 2.7 and 6.1 %, and crude protein - by 1.3 %, 0.8, and 6.1 %, the digestibility of feed nutrient is increased: organic matter - by 1.5 %, protein - by 3.1 % and fiber - by 1.7 %.

About the Authors

V. М. Golushko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


V. A. Roshchin
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


S. A. Linkevitch
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


А. V. Golushko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


M. A. Shatskiy
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


References

1. Вайн, Л. И. Экономические проблемы НТП в свиноводстве / Л. И. Вайн. - Кишинев : Штиинца, 1988. - 216 с.

2. Оптимизация рационов с учётом концепции идеального протеина» / А. А. Казанцев [и др.] // Свиноводство. - 2012. - № 2. - С. 52-54. - Авт. также : Османова С.О., Слесарева О.А., Омаров М.О.

3. Каширина, М. В. Идеальный протеин» для свиней / М. В. Каширина, Е. Н. Головко, М. О. Омаров // Животноводство России. - 2005. - № 9. - С. 29-30.

4. Кулинцев, В. В. Потребность в лизине молодняка свиней / В. В. Кулинцев, С. О. Османова, М. О. Омаров // Аграрная наука. - 2011. - № 9. - С. 25-27.

5. Подобед, Л. И. Протеиновое и аминокислотное питание сельскохозяйственной птицы: структура, источники, оптимизация / Л. И. Подобед, Ю. Н. Вовкотруб, В. В. Боровик. - Одесса : Печатный дом, 2006. - 278 с.

6. Зеленская, К. Н. Переваримость питательных веществ и обмен азота, кальция и фосфора у племенных свиней крупной белой породы и ландрас / К. Н. Зеленская // Животноводство. - 1966. - № 4. - С. 74-75.

7. Хохлов, А. Конверсионная способность генотипов свиней в зависимости от паратипических факторов / А. Хохлов, Г. М. Походня // Свиноводство. - 2006. - № 6. - С. 7-8.

8. Кабанов, В. Д. Использование корма свиньями разных генотипов в зависимости от уровня протеинового питания / В. Д. Кабанов, Н. В. Гуналов // Животноводство. - 1978. - № 4. - С. 52-53.

9. Гузик, И. В. Влияние подбора по оплате корма на улучшение мясности свиней / И. В. Гузик // Реф. журн. Московской ветеринарной академии. - М., 1973. - Т. 71. - С. 66-68.

10. Рядчиков, В. Г. Производство и рациональное использование белка / В. Г. Рядчиков, С. Л. Полежаев // Научные основы повышения продуктивности сельскохозяйственных животных : сб. докл. Междунар. науч.-практ. конф. (22-23 апреля 2008 г.) / СКНИИЖ. - Краснодар, 2008. - С. 55-65.

11. Гринштейн, Дж. Химия аминокислот и пептидов / Дж. Гринштейн, М. Винниц. - М. : Иностранная лит-ра, 1966. - 832 с.

12. Майстер, А. Биохимия аминокислот / А. Майстер. - М., 1961. - 530 с.

13. Аlmquist, H. J. Proteins and amino acid in animal nutrition / H. J. Аlmquist // Аrch. Biochem. - New York : Raven press, 1944. - 117 p.

14. Dietary protein affects nitrogen excretion and ammonia emission from slurry of growing-finishing pigs / T. T. Canh [et al.] // Livestock Production Science. - 1998. - Vol. 56(3). - P. 181-191. - Also : Aarnink A.J.A., Schutte J.B., Sutton A., Langhout D.J., Verstegen M.W.A.

15. Овсянников, А. И. Основы опытного дела в животноводстве / А. И. Овсянников. - М. : Колос, 1976. - 304 с.

16. Нормированное кормление свиней : рекомендации / В. М. Голушко [и др.]. - Жодино, 2011. - 46 с.

17. Методические рекомендации по химическим и биохимическим исследованиям продуктов животноводства и кормов / ВИЖ. - Дубровицы, 1981. - 87 с.

18. Методические рекомендации по оценке мясной продуктивности, качества мяса и подкожного жира свиней. - М., 1987. - 64 с.

19. Рокицкий, П. Ф. Биологическая статистика / П. Ф. Рокицкий. - Мн. : Вышейшая школа, 1973. - 327 с.


Review

For citations:


Golushko V.М., Roshchin V.A., Linkevitch S.A., Golushko А.V., Shatskiy M.A. . Zootechnical Science of Belarus. 2016;51(1):244-256. (In Russ.)

Views: 63


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)