Preview

Zootechnical Science of Belarus

Advanced search

Quality of meat and lard of hybrid young pigs

Abstract

It was determined that use of hybrid boars of special meat breeds of Duroc × Pietrain genotype in diverse hybridization variants had no adverse effect on the quality of pork, and it is possible to use hybrid boars in hybridization system in the future.

About the Author

I. S. Kosko
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry»
Russian Federation


References

1. Джунельбаев, Е. Мясные качества чистопородных и помесных свиней / Е. Джунельбаев, Н. Куренкова // Свиноводство. - 1996. - № 5. - С. 11-12.

2. Топиха, В. Качество свинины мясных пород / В. Топиха // Свиноводство. - 1982. - № 9. - С. 39-41.

3. Boon, G. Keep an eye on PSE / G. Boon // Pig Farming. - 1985. - Vol. 24, № 9. - P. 63-64.

4. Scheper, J. PSE- und DFD-Fleisch und Stressanfalligkeit unserer Schlachttiere insfesondere der Schlanchtschwereine / J. Scheper // Schlanchter Vermarkten. - 1979. - Vol. 79, № 2. - P. 38-43.

5. Поливода, А. М. Оценка качества свинины по физико-химическим показателям / А. М. Поливода // Свиноводство : межвед. сб. - К., 1976. - Вып. 24. - С. 37-39.

6. Influence of breed and muscle metabolic type on muscle glycolytic potential and meat pH in pigs / G. Monin [et al.] // Meat Science. - 1987. - Vol. 20, № 2. - P. 149-158.

7. Krieter, J. Berucksichtigung der Fleischqualitat bei der Selektion innerhalb Linien beim Schwein - eine Studie / J. Krieter, E. Tholen // Arch. Tierzucht. - 2001. - Vol. 44, № 5. - P. 531-546.

8. Изучение качества туш, мяса и подкожного жира убойных свиней / ВАСХНИЛ. - М., 1978. - 64 с. Меркурьева, Е. К. Биометрия в селекции и генетике сельскохозяйственных животных / Е. К. Меркурьева. - М. : Колос, 1970. - 423 с. Заяс, Ю. Ф. Качество мяса и мясопродуктов / Ю. Ф. Заяс. - М. : Легкая и пищевая пром-сть, 1981. - 480 с.


Review

For citations:


Kosko I.S. Quality of meat and lard of hybrid young pigs. Zootechnical Science of Belarus. 2016;51(1):98-104. (In Russ.)

Views: 71


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0134-9732 (Print)